Boekenwurm

Gelezen: Sportman – Ruben Van Gucht

Op Facebook doe ik regelmatig eens mee aan een wedstrijdje om boeken te winnen. Ik vang meestal bot maar bij Van Halewyck had ik onlangs dan toch prijs. Mijn prijs: twee sportboeken (uiteraard!). Vooral Sportman wilde ik dolgraag eens lezen. Sportjournalisten weten meestal wel hoe ze een goed boek moeten maken. Het boek winnen was dus mooi meegenomen!

Ruben Van Gucht - Sportman

Auteur: Ruben Van Gucht
Uitgeverij: Van Halewyck

In Sportman combineert Ruben Van Gucht zijn eigen sportverhalen met ontmoetingen met de groten der aarde. Het EK van 2016 vormt een rode draad doorheen het boek in de vorm van een abc. Het boek geeft je een inkijk achter de schermen van een aantal grote sportevenementen en leert je meer respect op te brengen voor de mens achter de sporter. Een goeie les voor iedereen die al eens een sportwedstrijd bekijkt.

Ik was vooral onder de indruk van de prestaties die Van Gucht zelf leverde. Van een ultraloper die al meermaals de Dodentocht probeerde uit te lopen tot de fietser die een poging deed om een uurrecord neer te zetten in slechts 4 weken voorbereiding. Chapeau. Straffe nummers, stuk voor stuk. Ik heb de verhalen met open mond gelezen. Zijn verhaal geeft je toch nog een net iets andere blik op de feiten. Je kan alleen maar bewondering hebben.

Ook zijn visie op journalistiek bevalt me wel. Niet altijd zoeken naar sensatie maar ook rekening houden met de mens achter de sporter. Dat is iets wat niet meer vaak gebeurt, heb ik het gevoel. Het enige dat telt is nieuws verzamelen en het als eerste kunnen lanceren. Toch wel zonde, want iedereen heeft recht op een minder moment, ook een topsporter.

Kortom, het boek is een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in leuke sportverhalen. Het abc rond het EK had voor mij niet echt gemoeten als rode draad, een gebundeld verhaal op een paar pagina’s was meer dan voldoende geweest. Maar voor de rest is echt een leuk boek met fascinerende verhalen.

Getagd , , , , ,

2 gedachten over “Gelezen: Sportman – Ruben Van Gucht

Geef een reactie