Boekenwurm

Gelezen: Hoe word ik beroemd? – Lenneke Van Ingen

Ooit had ik een band met TV (dank je wel TVL!). Maar het televisiewerk maakte ondertussen plaats voor communicatiewerk waar ik minstens evenveel mijn ei in kwijt kan. Dus ambities om beroemd te worden heb ik hoegenaamd niet (meer). Maar toen Bol.com me vroeg of ik het boek ‘hoe word ik beroemd’ wilde lezen om te reviewen, was ik toch geprikkeld.

Hoe word ik beroemd - Lenneke Van Ingen

Auteur: Lenneke Van Ingen
Uitgeverij: Spectrum

Verwacht geen ultieme handleiding om beroemd te worden. Wel een boekje dat je een aantal inrijpoorten en mogelijkheden voorschotelt om aan een televisiecarrière te beginnen. Het boek is heel Nederlands getint met tal van voorbeelden van Nederlandse talenten. Niemand deed bij mij echt een belletje rinkelen maar de programma’s waar ze aan gelinkt werden, deden dat gelukkig wel. Expeditie Robinson en De Mol zijn niet bepaald kleine namen.

Lenneke Van Ingen begon ooit zelf als TV-maker, schakelde dan over naar castings en is intussen vooral manager van jong Nederlands talent. Ze probeert overal potentieel te spotten en onder haar hoede te nemen. Samen met het talent stippelt ze een traject uit om een (TV-)carrière uit te bouwen. Drie dingen vallen me echt op: je hebt uiteraard een grote portie geluk nodig, je moet de juiste mensen kennen en je moet er hard voor werken. Een (TV-)carrière krijg je niet zomaar in de schoot geworpen.

Ze vertelt vooral haar eigen verhaal. Hoe ze zelf haar carrière uitbouwde, hoe ze een eigen zaak uit de grond stampte en daar verdomd hard voor moest knokken maar ook hoe ze jonge Nederlandse talenten mee naar de top hielp/helpt. Het boek wisselt verhalen met korte kennismakingen met de talenten die ze begeleidt. Halfweg het boek had ik een dubbel gevoel. Enerzijds klonk het allemaal veel makkelijker dan het is maar anderzijds snapte ik wel wat Lenneke wilde duidelijk maken.

Opvallend is dat het niet meer alleen rond TV draait maar dat ook online meer en meer een rol speelt. Beroemd worden kan je immers ook op YouTube. Een soort van online televisie die steeds meer aan een opmars bezig is. De tijd dat je enkel beroemd werd door met je kop op TV te komen, is lang voorbij. Het gevolg is dat alles veel vluchtiger is en je snel weer vergeten bent. Anderzijds krijgt ook iemand zonder connecties bij de televisie de kans om op te vallen en een carrière uit te bouwen.

Hoe word ik beroemd is een luchtig boekje. Het is niet dé manier om beroemd te worden maar geeft wel een aanzet. Sinds 1 september ligt het boek in de winkel!

Ik kreeg het boek van Bol.com in ruil voor een eerlijk review voor de Leesclub.

Getagd , , , , , ,

Geef een reactie