Boekenwurm

Gelezen: Petronilla – Amélie Nothomb

Ik ontdekte de boeken van Nothomb toen ik nog in Leuven studeerde. Hoewel ik het aanvankelijk wat bizarre boeken vond, leerde ik ze appreciëren doorheen de tijd. Intussen ben ik grote fan en hou ik ongelooflijk van de absurditeit in haar boeken. Nothomb is onmogelijk te evenaren.

img_0068

Auteur: Amélie Nothomb
Uitgeverij: De Bezige Bij

Ik kocht Petronilla ruim twee jaar geleden toen het net uit was. Ik keek al weken uit naar de nieuwe Nothomb en spurtte als de bliksem naar de Standaard Boekhandel toen hij er lag. Niet lang daarna begon ik een eerste keer aan het boek. Maar mijn rusteloze hoofd vond het niet het geschikte moment en ik kon me er niet toe brengen om het boek te lezen. Het bleef liggen in een hoekje. Tot nu.

Dolgelukkig was ik om eindelijk nog eens een boek van Amélie Nothomb te lezen. Ik hou enorm van het absurde in haar verhalen. Het zijn scenario’s met een hoek af, laat dat duidelijk zijn. Maar ze zijn zo geniaal gebracht dat je alleen maar bewondering kan hebben. Petronilla is op dat vlak niet anders.

Nothomb signeert in een Franse boekhandel als ze kennismaakt met Petronilla. De androgyne vrouw wordt het drinkebroertje van Nothomb. Samen slaan ze menig fles champagne achterover in het verhaal en voeren ze bizarre conversaties. Het wordt nog vreemder als ze samen op skivakantie trekken. Of als Petronilla plots besluit om naar de woestijn te trekken en ze voor een tijd van de wereldbol verdwijnt. Een constante evenwichtsoefening is het. Balanceren tussen ‘wat is dit eigenlijk’ en toch gewoon meegaan in het verhaal.

De gesprekken staan neergeschreven in bijzonder poëtische taal. Een stijl die je moet liggen en die ervoor zorgt dat de boeken van Nothomb niet voor iedereen even toegankelijk zullen zijn. Maar een stijl die ongelooflijk goed bij haar verhalen past. De boekjes van Nothomb zijn dun (Petronilla telt 169 pagina’s), maar het verhaal is van de eerste tot de laatste letter de moeite.

Getagd , , , , , ,

1 gedachte over “Gelezen: Petronilla – Amélie Nothomb

Geef een reactie