Boekenwurm

Gelezen: Puur & Lichter – Pascale Naessens en William Cortvriendt

Wat krijg je als twee gezondheidsgoeroe’s samen een kookboek uitwerken? Een prachtig boek waar je honger van krijgt en waar je meteen aan de slag mee wil. Want dat is Puur & Lichter van Pascale Naessens & William Cortvriendt. Een Belgisch-Nederlandse samenwerking met een bijzonder mooi eindresultaat. 

Auteur: Pascale Naessens & William Cortvriendt
Uitgeverij: Lannoo

Pascale Naessens staat al een aantal jaren bekend als de koningin van de gezonde, natuurlijke voeding in België. Met William Cortvriendt vond ze een uitstekende sparringpartner (of was het eerder omgekeerd?). Hun uitgangspunt is hetzelfde: kies voor natuurlijke voeding. Het is beter voor je lijf (betere vertering) en mits de juiste aanpak en doseren kan je er ook wat kilo’s mee kwijtspelen. Vermageren was nooit echt de insteek van hun voorgaande boeken. Maar met Puur & Lichter trekken ze nu wel bewust de kaart van afvallen en slanker worden.

Theorie

Het boek start met een uiteenzetting waarom natuurlijke voeding zo belangrijk voor je lijf is. Het probeert je als lezer te overtuigen om meer en meer te gaan kiezen voor onbewerkte, zuivere, natuurlijke producten (denk aan granen, zaden, volle producten). En daarnaast laten ze ook zien waarom de klassieke dieetleer op de lange termijn geen succes kan zijn en enkel leidt tot een jojo-effect en een gevecht met de weegschaal. Je moet het theoretische stuk wel wat doorploeteren om uiteindelijk bij de heel overtuigende praktijk te komen.

Praktijk

Geen nood, want behalve dat kleine stukje theorie is het boek voor de rest gevuld met heerlijk uitnodigende recepten. Toegegeven voor sommige ingrediënten zal je al eens een uitstapje naar de natuurwinkel moeten doen. maar de meerderheid vind je gelukkig gewoon in de supermarkt. De recepten zijn opgedeeld in zeven categorieën: ontbijt, tussendoor, lunch, meeneem, apero, diner en dessert. Voor elk zeker wat wils dus. Bij geen enkel gerecht had ik de indruk dat er een dieet aan te pas kwam.

Favorietjes

Om je alvast een beetje te doen watertanden ging ik eens op zoek naar mijn favoriete receptjes die ik zeker eens wil uitproberen. Bovenaan mijn lijstje de grijze garnalen met guacamole, gegrilde courgettes met feta en de gehaktballen met groenten. Om nog maar te zwijgen van het noten- & zadengebak en de crème van cacao en kokosmelk. Geef toe, dat klinkt toch om duimen en vingers van af te likken? Ook al is het puur en lichter.

Een visueel pareltje

Ook het oog wil wat als je een (kook)boek leest. Puur & Lichter is dan ook zoals een kookboek hoort te zijn. Prachtige, grote foto’s en een eenvoudige maar strakke en uitnodigende lay-out. Kortom, het boek is een echte aanrader voor wie aan de slag wil met natuurlijke voeding of eens zin heeft in wat andere receptjes dan het traditionele aardappelen/groenten/vlees-menu.

Deze review verscheen eerst op het Leesmagazine van Bol.com. Bedankt aan Bol.com voor een reviewexemplaar. Dat had geen invloed op mijn eerlijke mening.

Getagd , , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Puur & Lichter – Pascale Naessens en William Cortvriendt

Geef een reactie