Boekenwurm

Gelezen: Sep, een kleine biografie – Lander Deweer

Of ik eens een boek wilde lezen en er eventueel over wilde bloggen? Een boek over koers en geschreven op kindermaat. Uiteraard, met veel plezier zelfs! Toeval wil dat ik er net een uittreksel van had gelezen in prachtblad Bahamontes. Laat maar komen dat boek dus.

Auteur: Lander Deweer
Uitgeverij: Art Cézar

Sep vertelt het verhaal van Sep Vanmarcke. Hoe kleine Sep het moest stellen met de afdankertjes van zijn broers maar net daardoor ook ongelooflijk veel respect voor mens en materiaal kreeg. Hoe kleine Sep geen grootwinnaar was maar wel een groot koereur werd. Een boek doorspekt met leuke anekdotes en verhalen van ouders, familie en omkadering. Het boek leert je kennismaken met de koers, maar misschien nog veel belangrijker, met fietsplezier. De liefde voor de fiets. Het doet je inzien dat er als beginnend wielrenner maar één ding telt: plezier maken, je amuseren.

Sep wil jonge kinderen aan het fietsen krijgen. Al lijkt me een 8-9-jarige Miniem nog net te jong om alles in dit boek goed te snappen. Daarvoor is het taalgebruik net iets te moeilijk. Een 12-13-jarige Aspirant zal er al meer aan hebben. Maar het lijkt me ook een ideaal boek voor ouders van fietsende kinderen. Ik hoop dat ze er lessen uit trekken. Dat ze hun kinderen met fietsplezier opvoeden en niet met prestatiedrang. Een boek om samen met je fietsende kinderen door te nemen, er leuke verhaaltjes uit de plukken en te vertellen. Er bestaat ook een luisterversie van het eerste verhaal in het boek, voorgelezen door Sep Vanmarcke himself.

Opvallend aan het boek is de grafische vormgeving. Een fraai stukje van de huisontwerper van Bahamontes Pjotr en illustrator Joost Stokhof. Het zit ‘em in de details. Zo tellen de pagina’s niet op maar af en de zachte kleuren zorgen voor een rustig tekstbeeld.

Conclusie: Een supermooi en leuk boekje voor tieners die de eerste stappen in het wielrennen willen zetten.

Bedankt Isabel om me een exemplaar van dit prachtboekje op te sturen!

Getagd , , , , ,

Geef een reactie