Boekenwurm, Struggle of life

Gelezen: Het burn-outvaccin – Gert Braeken

#reclame Ik vertelde het al eens eerder. Toen eind 2015 die batterij plat ging, waren er weinig tot geen boeken over burn-out. Jammer, want ik snakte naar verhalen die me zouden bevestigen dat ik niet alleen was. Dat het niet (alleen) aan mij lag. De afgelopen jaren komt daar gelukkig verandering in. Er verschijnen meer en meer (goeie) boeken over burn-out. Dat ondersteun ik graag. Hou je klaar voor een lijvige review, want ik vond het een enorm boeiend boek.

Vorig jaar verscheen zo Het Burn-outvaccin van Gert Braeken. Het boek kwam pas onlangs op mijn pad toen ik het in een nieuwsbrief van Standaard Uitgeverij zag staan. Als ik boeken rond burn-out tegenkom, heb ik altijd wat schrik van twee dingen: dat ze te oppervlakkig blijven of dat ze te geleerd/belerend zijn. Als je richting de muur loopt of er al tegen gelopen bent, dan heb je niks aan algemeenheden of theoretische kaders. Dan wil je gewoon concrete tips en oplossingen en dan hoop je ook herkenbaarheid te vinden en begrepen te worden. Benieuwd wat het boek van Gert Braeken zou brengen.

Het boek bestaat uit drie delen: een deel over inzichten vanuit de praktijk (de puzzelsteentjes om tot burn-out te komen), verdieping en inspirerende bronnen (wat is burn-out en hoe die puzzelsteentjes daar een invloed op hebben) en het burn-outvaccin (aanpak en oefeningen). Doorheen het boek vind je ook een aantal getuigenissen terug van mensen die een burn-out hebben gehad. Gert Braeken gebruikt die personen om de theorie aan de praktijk te koppelen. Een goeie insteek, want dat maakt theorie toch altijd net iets concreter.

Braeken neemt in zijn boek een aantal mythes onder de loep. Denk aan ‘burn-out is puur werkgerelateerd’ en ‘een burn-out krijg je van teveel te werken’. En hij zet er een andere manier van denken tegenover: dat je de oorzaak van een burn-out meer moet zoeken in het niet gerespecteerd worden van drijfveren of persoonlijke waarden. Zeker dat laatste zorgde wel voor herkenning bij mezelf. Want die waarden worden teveel onderschat. Die eerste burn-out eind 2015 was een pure energiestoornis. Er ging veel meer energie uit dan erin kwam. Maar toen ik twee jaar geleden op het randje van een tweede burn-out stond, was de oorzaak vooral te wijten aan een conflict van mijn persoonlijke waarden met die van mijn toenmalige werkgever. En kijk, ik leer uit elke ervaring, uit de eerste leerde ik dat ik introvert was en hoogsensitief en dat ik die stille momenten nodig heb om te bekomen. Uit de (bijna) tweede leerde ik dat het voor mij noodzakelijk was een werkgever te hebben die dezelfde waarden centraal stelt. Insert nieuwe job en meteen ook een oplossing.

Daarnaast spelen ook karaktereigenschappen wel een belangrijke rol. Gert Braeken gebruikt in zijn boek vier temperamenten als referentie. Boeiend. Ik was duidelijk een ‘zorgzame gids (guardian)’. Niet helemaal onverwacht trouwens. Want ook binnen de 16 personalities ben ik een ‘defender’. En die zorgzame gids heeft wel wat bagage mee om aanleg te hebben tot burn-out. Daarnaast heb je ook de rol van de drijfveren ‘dat was ons als menselijke soort beweegt’. Braeken gaat uit van 4 drijfveren waarvan ‘erbij horen’ en ‘betekenis hebben als individu’ een centrale rol spelen. Ook dat deed wel een lichtje branden bij mezelf. Hij gaat in datzelfde deel ook in op de rol van stress en het uiten van kwaadheid. Boeiend en vooral herkenbaar.

In het tweede luik komt vooral theorie aan bod. Hoe kom je tot stress waar je niet meer voldoende van herstelt, wat zijn mogelijke oorzaken van burn-out, de rol van waarden en hoe je die waarden aan de temperamenten kan koppelen. En misschien het boeiendste: welke doelgroepen meer in aanmerking komen voor een burn-out.

Het laatste luik gaat over het ‘vaccin’. Voor wie schrik heeft van naalden, er is niet zoiets als een spuitje tegen burn-out. Het is eerder een symbolisch vaccin. Een manier om burn-out tegen te gaan en te voorkomen vooral. Daarin zitten 5 bouwstenen. De start is een vragenlijst voor een objectieve meeting van je huidige toestand. (De lijst zit bij het boek.) Daarmee samenhangend krijg je ook een aantal oefeningen voorgeschoteld.

Na de vragenlijst start je met de eerste bouwsteen: het bewustzijn van je eigen waarden verhogen. Ook daar zitten er hulplijstjes voor in het boek. Daarna ga je kijken naar je persoonlijkheid en temperament, je leert kijken naar de drijfveren, je leert omgaan met kwaadheid en angst en in een laatste stap leer je betrokken confronteren. Hoewel je waarschijnlijk al een heel eind komt met het stappenplan in het boek, lijkt het me wel nuttig dat je je ook laat begeleiden door een professional in dat traject.

Ik vond het in elk geval een heel boeiende uiteenzetting, met veel herkenning én het is heel positief dat het niet bij een theoretisch kader blijft maar dat je aan de hand van vragenlijstjes en oefeningen ook zelf aan de slag kan.

#reclame Ik kreeg van Standaard Uitgeverij een reviewexemplaar van dit boek. Dat verandert niks aan mijn 100% eerlijke mening.

Je vindt het boek ook op Bol.com. Voor de paperback betaal je 24,5 euro. Door op de link te klikken en een aankoop te doen, krijg ik een kleine commissie van Bol.com. De inkomsten besteed ik graag aan boeken om hier te reviewen.

Getagd , , , , , ,

2 gedachten over “Gelezen: Het burn-outvaccin – Gert Braeken

  1. Dat klinkt inderdaad als een geweldig interessant boek! Een praktische insteek en persoonlijke getuigenissen vind ik altijd een grote meerwaarde aan boeken over burn-out. Zelf las ik er ook enkele, en ook nog na mijn grote crash blijf ik er graag over lezen omdat ik ervan overtuigd ben dat je nooit 100% ‘geneest’ en waakzaam moet blijven voor een mogelijk herval. Naar dit boek ga ik wel eens op zoek!

Geef een reactie