Klein en groot geluk

WK Veldrijden: de kleine prins

Zeven Belgen aan de start van het WK Veldrijden voor beloften in Zolder. Vijf Telenet-Fidea’s, bijna allemaal kandidaat voor het podium en dus kandidaat-wereldkampioen. Ze kleuren de eerste rijen aan de start. Een beetje zenuwachtig maar ook met vertrouwen. Daar hebben de vorige wedstrijden voor gezorgd.

Het startschot. En weg zijn ze. Vooruitschietend richting de eerste moddersporen. Het veld in. Nu kan het WK écht beginnen. De eerste Belg wordt al uitgeschakeld in een van de eerste bochten. Yannick Peeters moet wat prullen aan zijn fiets en duikt met de laatsten het veld in. Bummer. Dan stellen we het vooraan beter. Vier Belgen kleuren de kop van de koers. Een grote afwezige: Eli Iserbyt. Een van de jongsten en meteen ook de kleinsten van de hoop.

Iserbyt hangt wat verder in het pak. Toch niet echt goed weg en een beetje krabbelend om de rest bij te houden. Op de kop is het Daan Soete die als eerste Belg het vuur aan de lont steekt. Hij rijdt een tijdje op kop maar wordt uiteindelijk toch weer bijgehaald. Zonde.

Vooraan is het een komen en gaan. Een Nederlander probeert het even maar ontneemt zichzelf de kansen door te vallen na een afdaling. De Belgen sluiten weer aan. Intussen mét Eli Iserbyt in de kop van de koers. Met vinnige trappen nestelt Iserbyt zich vanaf dan in de top drie van de koers. Samen met die andere Belg, (mijn) streekgenoot Quinten Hermans.

Hermans probeert het. En rijdt even alleen op kop. Helaas laten de achtervolgers hem niet rijden en grijpen ze hem weer bij het nekvel. Eli lijkt intussen beter en beter in de koers te zitten. Hoewel hij in al zijn enthousiasme soms wat te onstuimig is, houdt hij goed stand. Het wordt even spannend als de Tsjech Toupalik wegrijdt en de Belgen niet meteen tot op het wiel komen. De Tsjech rijdt de ziel uit zijn lijf en de sprint van zijn leven. Helaas een ronde te vroeg. Helemaal onwetend steekt hij in de voorlaatste ronde de armen omhoog en begint zijn wereldtitel te vieren. Iserbyt ziet z’n kans en rijdt de vierende Tsjech voorbij samen met Quinten Hermans.

Gaan Eli, gaan! Ik zit intussen dolenthousiast en pokkenerveus in mijn zetel te schuifelen. De twee Belgen proberen maar de Tsjech heeft zich herpakt en rijdt in geen tijd het gat weer dicht. Met drie rijden ze naar de streep. De allerlaatste keer, nu voor echt. Eli geeft alles op de laatste helling, hij zal het wiel van de Tsjech niet lossen. Met zijn korte beentjes spurt hij de helling op.

Laatste afdaling naar de streep. Iserbyt zit in het wiel. De Tsjech zet stevig aan, Hermans legt zich dan al neer bij brons. De Tsjech trekt stevig door maar Iserbyt bijt zich vast en remonteert Toupalik op het juiste moment. Erop en erover. Eli Iserbyt wordt wereldkampioen. WERELDKAMPIOEN!

Bron: Het Nieuwsblad

Veruit de jongste van de hoop, eerstejaars belofte en hij legt er de rest gewoon op. Straf. Hij toont de profs hoe het moet. De kleinste van het pak. En voor vandaag even de kleine prins. Die straks hopelijk wordt geflankeerd door Koning Wout I. Dromen mag, toch?

Getagd , , , ,

Geef een reactie