Klein en groot geluk

Muzikale helden #7: Wolfgang Amadeus Mozart

Silhouet Wolfgang Amadeus Mozart

Het is een beetje de vreemde eend in de bijt. Zowel in zijn tijd als in mijn rijtje van muzikale helden trouwens. Een componist uit de jaren 1700. Hoe komt die in lijstje terecht? Ik vertel het je graag, want Wolfgang en ik, we go way back.

Ik was een jaar of 9 à 10 toen ik voor het eerst naar ‘de grote muziekschool’ mocht gaan. Voordien had ik vooral les gehad in ons eigen dorpje. De eerste weken was ik wat overrompeld. In onze kleine groep kon ik vlot mee, maar daar in de grote school bleek ik toch nog niet met alles even vlot mee te kunnen. We hadden duidelijk wat achterstand op de rest. Maar no worries, die achterstand kon ik gelukkig op relatief korte tijd inhalen.

Naast de vaste notenleerboeken waar we stukjes uit moesten lezen en zingen, kregen we ook regelmatig blaadjes toegestopt met liedjes, filmmuziek of klassieke werken. Op een van die blaadjes stond ‘Eine kleine nachtmusik’. Een van de bekendere werken van Mozart. Wij mochten daar toen een stukje uit zingen. En ik was verkocht. Ik bekeek het muziekblaadje thuis opnieuw en opnieuw en in mijn hoofd zong ik het ook tientallen keren opnieuw.

In die tijd bestond er nog geen Spotify, YouTube of iTunes Store. Ik moest me dus richten tot CD’s. En zo groeide mijn liefde voor Mozart. Op dat CD’tje met Eine Kleine Nachtmusik stonden weer andere liedjes, één CD werden er vijf (Mozartmuziek is vaak uitgegeven in muziekboxen), daarna 10 en uiteindelijk een volledig legsel in mijn CD-rek.

Ik had al snel door dat enkel de volledig instrumentale muziek me lag. De opera’s zijn helaas niet aan mij besteed (vroeger niet en nu nog steeds niet). Met stip op één trouwens de pianoconcerto’s. Tot op vandaag zijn het nog steeds mijn grootste favorieten. Enkel Mozart slaagt er in om alles zo eenvoudig en makkelijk te laten klinken. Alles is heerlijk melodieus en zo ontzettend muzikaal (inlevend). Ik hou van het levendige in de muziek van Mozart.

Het was een tijd geleden dat ik nog naar zijn muziek luisterde. Maar toen ik een paar weken terug wat last had van teveel prikkels op een drukke werkdag, koos ik voor een pianoconcerto als achtergrondmuziek. Het deed me zoveel deugd dat ik meteen op zoek ging naar een aantal Mozart-playlists in Apple Music. En zo passeert Mozart weer regelmatig in mijn afspeellijstjes en herontdek ik mijn grote liefde voor klassieke muziek.

Wie zijn jouw muzikale helden? En wat vind je eigenlijk van klassieke muziek?

Getagd , , ,

1 gedachte over “Muzikale helden #7: Wolfgang Amadeus Mozart

  1. Ik heb lang geleden ook muziekschool gevolgd en ben toen fan geworden van Tsjaikovsky. Waarschijnlijk schrijf ik het weer fout maar ik heb even geen zin om de correcte schrijfwijze op te zoeken. Hij is niet de enige componist die ik goed vind maar hij heeft wel altijd een streepje voor gehad bij mij.

Geef een reactie