Klein en groot geluk

Mijn 7 favoriete braingames

Als je naar mijn Instagramprofiel gaat kijken, staat in de bio ‘❤️braingames’. Maar wat is dat eigenlijk? Wat bedoel ik daarmee? En vooral, waarom vind ik dat zo leuk en wat doen die braingames voor mij? Duik even samen met mij in mijn wereld van braingames.

Wat zijn braingames voor mij en waarom speel ik ze zo graag?

Voor mij zijn braingames alle ‘spelletjes’ die sterk genoeg zijn om brein volledig in beslag te nemen. Op momenten dat mijn hoofd op ontploffen staat, zijn mijn braingames de enige wapens die ik vaak in huis heb om dat malende molentje tot bedaren te brengen. Lezen is leuk en ontspannend, maar als mijn hoofd aan 100km/u draait, vind ik er vaak geen rust in. Dan gooi ik straffere wapens in de strijd. Daar botste ik ook maar op door het eens te proberen. Toen ik vaststelde dat bepaalde denkspelletjes mij helemaal konden opslorpen, was ik er helemaal voor gewonnen. Meer van dat dus!

De 7 favorieten

 • Escape rooms: I love escape rooms. Ik deed er intussen al 6. Ik geraakte 5 keer buiten, één keer bleven we opgesloten. Al lag dat meer aan de vreemde escape room dan aan ons, daar ben ik nog altijd van overtuigd. (Als je 3 keer een puzzel ‘op goed geluk’ moet oplossen ipv aan de hand van codes of logica, is dat vreemd.) Je kan mij geen beter uitje cadeau doen dan dit. Een uur lang focussen op raadsels, codes en het zoeken van voorwerpen, sleutels en sloten. Heerlijk vind ik het! Ik rolde er trouwens ooit per toeval in toen we met de collega’s er eentje gingen doen. De toppers zijn dan ook die escape rooms waar je met 4-5 fanatiekelingen kan induiken :). Ja, mijn oud-collega’s (en ik) gingen er vaak helemaal voor.
 • Diamond paintings: Je kan erover discussiëren of diamond paintings een brain game zijn. In de praktijk plak je vooral ‘steentjes’ op vooraangegeven plaatsen. Maar het repetitieve karakter van zo’n schilderij brengt mijn brein wel tot rust. Het is zo’n eenvoudig gegeven dat het heel veel rust brengt. En dat is voor mij het doel van die braingames.
 • Sudoku’s & tectonics: Naast de zetel waar ik ’s avonds inkruip, staat een doos. Op aanraden van Stephanie van Plan S. In die doos zitten dingen die energieladend zijn voor mij. Een boek, een e-reader maar ook een boekje met sudoku’s of tectonics. Ik focus me graag op cijfertjes. Er zit een bepaalde logica in maar je moet er wel goed over nadenken. De perfecte afleider voor een druk hoofd.
 • Legpuzzels: Ik hou van grote puzzels. Mijn favorieten zijn de puzzels van 1000 stukjes van Jan Van Haasteren. Het leuke aan die puzzels is dat er heel veel verschillende figuurtjes inzitten en dat je tijdens het puzzelen zoveel grappige details tegenkomt. Ik doe over zo’n puzzel zo’n uur of 4. Dat is 4u lang full focus op de puzzel.
 • Kleuren op nummer: Eigenlijk is deze wat vergelijkbaar met de diamond paintings. De gewone kleurboeken voor volwassenen waren eigenlijk niet zo aan mij besteed. Ik vind mezelf te weinig creatief om mooie kleurencombinaties uit mijn mouw te schudden. Leve kleuren op nummer dus! Gewoon uitvoeren wat wordt aangegeven, dat heeft iets rustgevend.
 • Opleidingen: Ik ben een grote fan van online opleidingen. Ik heb er in de afgelopen twee jaar best wel veel gevolgd. Food for the brain. (Over dat constant zoeken naar prikkels voor mijn brein, heb ik het binnenkort nog eens op een andere manier.) En het gevoel dat ik werk aan mijn eigen vooruitgang, geeft rust. Coachings kietelen en doen je nadenken, maar opleidingen slorpen me een paar uur per week helemaal op en zorgen voor afleiding.
 • Gezelschapsspelletjes: Ik hou van gezelschapsspelletjes, het liefst met vrienden en een hapje en een drankje. Al doen we dat veel te weinig. De afgelopen twee jaar vierden we Oudjaar thuis, met ons twee, en met een paar gezelschapsspelletjes. Eigenlijk heb ik niet veel meer nodig. De favorieten? Sowieso Vlotte geesten, Saboteur en Exploding Kittens.

Hoe zit dat bij jou? Wat doe jij als je een vol hoofd hebt? En ken je misschien nog andere ‘brain games’ die ik zeker eens moet proberen?

Foto 📸 by Richard Bell on Unsplash

Getagd , , , ,

6 gedachten over “Mijn 7 favoriete braingames

 1. Ik ben niet zo’n spelletjesmens, ik vraag me nog altijd af hoe dat werkt, zo’n sudoku 🙂
  Maar painting by numbers doe ik graag, op mijn telefoon wel 😀 zeer ontspannend.
  Naaien, haken en breien is mijn mindfulness.

 2. Wij hebben ooit eens een escape room in de vorm van een gezelschapsspel (Unlock! Star Wars) gedaan, dat was wel heel leuk ook. Alleen jammer dat je dat niet zo vaak opnieuw kan spelen als een gewoon gezelschapsspel, maar misschien zijn er bibs dit dat uitlenen.

 3. Ik speel alleen spelletjes met de kleindochters, rummicup en monopoly. Ik ben het liefst in mijn tuin bezig om mn hoofd leeg te maken en als hersengymnastiek blog ik. Vind ik ook wel een braingame omdat je geen onzin wilt schrijven en vaak toch wat nazoekt en er dus weer wat van op steekt.

 4. Hier kleur ik ook graag. Daar word ik echt zen van. Ook Diamond Painting vind ik leuk. Verder haak ik graag en spel ik ook graag spelletjes. Saboteur is inderdaad een leuk spel!

 5. Tectonics heb ik via jou ontdekt en ik vind ze nog steeds heel fijn om te doen. Wordle vind ik ook ontspannend. Behalve wanneer ik het woord maar niet kan vinden, dan is het soms ook even frustrerend. Sinds dat spel heb ik er meermaals versteld van gestaan hoeveel woorden slechts 1 letter verschillen van elkaar. Andere zaken die me tot rust laten komen zijn handwerk, scrapbooking, puzzelen, Tai chi, sommige gezelschapspellen (bijvoorbeeld Rummikub waarbij je geen rekening moet houden met een stuk of 100 spelregels), …

 6. oh ik doe heel graag sudoku’s enz en dat helpt effectief wel tegen mallemolens in je hoofd, maar als ik echt moe loop, dan kan ik dat echt wel niet doen. Is dus voor mij ook geen avondactiviteit. En online opleidingen al helemaal niet.

  OM echt tot rust te komen, ga ik dan eerder wandelen, lezen of puzzelen. ‘k heb tijdens de lockdowns het puzzelen echt herontdekt en dat stopt bij mij ook wel de mallemolen. Fysiek graaien in een doos vol stukjes, sorteren, proberen, staren op voorbeeldfoto en op stukje …

Geef een reactie