Boekenwurm, Klein en groot geluk

Jeugdidolen #5: Marc de Bel

Een laatste jeugdidolen op m’n blog. Maar nog eentje waar ik al jaren plezier aan beleef. Marc de Bel gaat al ettelijke jaren mee en is niet alleen een jeugdidool. Het is een idool waar ik nog steeds wat naar opkijk. Zijn boeken zijn puur plezier!

Toen ik 8 jaar (dat is 23 jaar geleden, oh ja!) was zette ik mijn eerste stappen in de plaatselijke bibliotheek. Een klein kamertje in de lokale feestzaal. Voor mij toen al een beetje de hemel op aarde. Een boekenpaleis. Zoals een speeltuin, maar dan vol met leesplezier.

Het was daar dat ik voor de eerste keer Marc de Bel ontdekte. De mevrouw van de bib raadde me al snel Blinker en de Bakfietsbioscoop aan. Ze wist dat ik graag en veel las, ook al was ik nog niet zo oud. Ik was niet meteen enthousiast. Dikke boeken had ik tot dan angstvallig links laten liggen. En dat is Blinker tenslotte wel, een dik boek. Of toch door de ogen van een 8-9-jarige.

Het kostte me best wel wat doorzettingsvermogen op zo’n jonge leeftijd om het boek uit te lezen. Maar na de eerste hoofdstukken was ik al volledig verkocht. De verhalen van Marc de Bel nemen je op sleeptouw. Je moet en zal verder lezen en de wereld rondom je mag (figuurlijk) ontploffen. Laat me gerust, ik lees. Dat is het effect dat zijn boeken op me hebben. Nu nog altijd eigenlijk.

Want ik blijf een trouwe fan. Ik bouwde doorheen de jaren een uitgebreide collectie uit. Drie planken in mijn grote Ikea-boekenkast intussen. En ik moet ze al op elkaar beginnen te stapelen omdat de kast vol zit. Ik kijk nog steeds reikhalzend uit naar nieuwe boeken en storm naar de Standaard Boekhandel als ik weet dat er een nieuw boek uit is. Het kind in mij kan zich dan nog eens helemaal uitleven in de leeswereld.

Ben jij een Marc de Bel-fan? Wat is jouw favoriete De Bel-boek?

Getagd , , ,

0 gedachten over “Jeugdidolen #5: Marc de Bel

Geef een reactie