Boekenwurm

Gelezen: Dik. Lelijk. Wijf. – Anke Wauters

Een choquerende titel, toch? Een realitycheck, dat ook. En dus wel een boek dat snel op mijn verlanglijstje kwam te staan. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Ik stelde het lezen ook een paar keer uit door omstandigheden. Maar afgelopen week nam ik eindelijk de tijd om het te lezen.

Auteur: Anke Wauters
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberights

Een luchtig boek schrijven over een zwaarder onderwerp als bodyshaming, is niet voor de hand liggend. En hoeft misschien ook niet. Maar het vergde toch wat doorzettingsvermogen om dit boek uit te lezen tot het einde. Ik vond het in het begin wat stroef en moeilijk geschreven. Sommige stukken moest ik meerdere keren lezen vooraleer de kern goed tot me doordrong. Mogelijk het thema, mogelijk ook een schrijfstijl die me minder lag.

Maar anderzijds krijg ik ook gewoon een ferme schop onder m’n gat van het boek. En realitycheck zoals ik in de inleiding al zei. Stukken van het boek waren zeker herkenbaar. Ik zal immers nooit een magere spriet worden en de populaire van de klas ben ik ook nooit geweest. Maar gelukkig bleef in mijn geval het aantal opmerkingen zeer beperkt. Toch is het voor mij ook een wake-up call om toch minder te oordelen.

Nee, ik ga niemand uitmaken voor Dik. Lelijk. Wijf. verre van. Zulke dingen vind ik ronduit schandalig en kunnen absoluut niet. Maar ik betrap er mezelf toch af en toe op dat ik vreemd durf te kijken naar iemand met een vreemde outfit aan of iemand die niet voldoet aan de Westerse normen van het ‘normaal’ zijn. Het blijft bij eigen hersenspinsels. Toch is dat wat het boek met mij deed. Ik ging eens te rade bij mezelf, hoe reageer ik en misschien moet ik dat toch maar anders aanpakken of net eens iets langer nadenken.

Conclusie: Een aanrader voor wie eens uit zijn eigen comfortzone wil stappen en zijn mindset toch wat wil bijsturen.

Getagd , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Dik. Lelijk. Wijf. – Anke Wauters

  1. Reality check! Ik ga het boek eens lezen op momenten dat ik wat beter in mijn vel zit want als ik het nu ga lezen, zal het bij waarschijnlijk een averechts effect gaan hebben. Fijn je blog te lezen!

Geef een reactie