Boekenwurm

Gelezen: Marie, codenaam Jeanne – Marc de Bel

Dat ik een hele grote Marc de Bel-fan ben, ga ik niet onder stoelen of banken steken. Ik heb mijn liefde voor zijn boeken hier al meermaals verklaard. Als je dan op een blauwe maandag een mailtje van de uitgeverij krijgt om te vragen of je in preview zijn volgende boek wil lezen, tja … Dan voel ik mij zotvereerd, ben ik ontzettend dankbaar voor de kans en zeg ik onmiddellijk ja.

Auteur: Marc de Bel
Uitgeverij: Van Halewyck

Marie is na Ule en Mette het derde boek in de Pauwels-trilogie. Marie is het nichtje van Ule en de dochter van Mette. Ze woont samen met haar vader, moeder, broer Fiele en nonkel Berre in Meenbeek ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het leven in het kleine dorpje lijkt lang zijn gewone gangetje te gaan, ondanks de oorlog. Tot een Canadese bommenwerper in de achtertuin van Marie neervalt. Meenbeek wordt op zijn kop gezet. Een voorval met grote gevolgen voor de familie Pauwels en heel wat andere dorpsgenoten.

Ik heb plechtig beloofd geen plotwendingen in mijn review te zetten. Geen spoileralert hier dus. Al doe ik dat vrijwel nooit om niemand het plezier van het lezen te ontnemen. Marie is weer een steengoed Marc de Bel-boek. Het leest als een trein. Ik zat al op pagina 130 zonder dat ik er erg in had en ik eigenlijk dan pas vaststelde dat er tot dan toe nog niet zo heel veel gebeurd was. Het stoorde me niet eens want het ging gewoon goed vooruit.

Het boek telt een goeie 450 pagina’s verhaal maar is een pageturner tot en met. Je wil echt weten hoe het verder gaat Marie. Haalt ze het of niet? En welke obstakels staan haar nu weer te wachten? Zal ze ooit weer kunnen genieten van de rust in Meenbeek? Het verhaal prikkelt je. Een absolute aanrader voor iedereen. Young adults en iets minder young adults.

Hoewel ik een broertje dood heb aan geschiedenis (vroeger mijn minst favoriete vak ever op school), kon ik dit historisch verhaal toch wel smaken. Het is een bijzonder aangename manier om je te verdiepen in de geschiedenis. Het maakt alles net iets makkelijker verteerbaarder en je steekt er toch heel wat van op. Kortom, weer een topboek voor mijn Marc de Bel-collectie.

Bedankt Uitgeverij Van Halewyck dat ik het boek in preview mocht lezen. Het manuscript zet ik mooi tussen de andere boeken van mijn collectie.

Getagd , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Marie, codenaam Jeanne – Marc de Bel

Geef een reactie