Boekenwurm

Gelezen: De wildernis in – Jon Krakauer

Bijna een jaar geleden leende ik ‘De Wildernis in’ van Jon Krakauer. Onder het motto ‘dat boek moet je echt eens lezen’. Tegen mijn eigen regels in moest ik eerst de film zien vooraleer ik aan het boek mocht beginnen. Het bleef een hele tijd liggen door tijdsgebrek en omdat er andere boeken voorrang kregen. Een beetje schuldgevoel, meer had ik niet nodig om er toch gewoon eindelijk aan te beginnen.

Auteur: Jon Krakauer
Uitgeverij: Prometheus

Het verhaal bleef na de film wel wat hangen. Iemand die helemaal alleen de wildernis intrekt en daarna omkomt omdat hij helemaal verhongert. Een beetje zielig wel. Dat moet echt ongelooflijk afzien zijn, weten dat je het niet meer levend zal halen. De weken, de dagen, de uren, de minuten tellen tot je eindpunt. Niemand rondom je hebben om het leed te verlichten. Vreselijk.

Het boek brengt het verhaal van journalist Jon Krakauer. Hij reconstrueert het verhaal van Chris Mccandless. Hij legt de tocht af die Mccandless aflegt en praat met mensen waar Chris nog contact mee had. Door zijn verhaal voegt hij een extra dimensie toe aan de film. Het brengt wat meer diepgang en achtergrond bij alle gebeurtenissen. Je krijgt meer info dan de film bracht.

Toch stelde ik me vragen bij het boek. Krakauer brengt wat teveel zijn eigen verhaal naar mijn zin. Hij doorliep een gelijkaardig levenstraject als Mccandless. En in het boek wordt er daar soms net iets teveel nadruk opgelegd. Het is een boek dat je redelijk geconcentreerd moet lezen. Het is geen makkelijke lectuur. Wie gedacht had het boekje gewoon even snel door te nemen, komt bedrogen uit. Het is soms echt wel werken.

Conclusie: Een boeiend boek dat je een betere blik op de film geeft maar je moet er moeite voor doen.

Getagd , , , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: De wildernis in – Jon Krakauer

  1. Wij hebben pas recent de aflevering van Reizen Waes, geïnspireerd door dit verhaal, gezien en waren er echt wel weg van. Ik stond op het punt het boek te bestellen, maar je doet me nu toch wel een beetje twijfelen: doen of niet?

  2. Ik heb De held van Krakauer hier nog ongelezen in de kast staan. Om één of andere reden sprak het boek me in de winkel wel aan, en daarna dus niet meer…

Geef een reactie