Boekenwurm

Gelezen: De logica van geluk – Mo Gawdat

De ultieme geluksformule. ‘De logica van geluk’ zegt het dan misschien wel niet met zoveel woorden, maar eigenlijk zou het daar moeten op neerkomen. En impliciet ga je er wel van uit als je aan het boek begint. Toch kom je dan wat van een kale reis terug. Het verhaal bevat heel wat kernen van waarheid. Maar het ultieme geluk vond ik niet echt aan het eind van het boek.

De logica van geluk - Mo Gawdat
Auteur: Mo Gawdat
Uitgeverij: Uitgeverij Brandt

Mo Gawdat is CBO bij Google X. De speeltuin van Google dus. De Google-bril, de Google-zelfrijdende-auto … Het komt van Google X. Hij verdiende geld met hopen maar besefte al snel dat hij er niet echt gelukkiger van werd. Als dan ook z’n zoon nog eens op jonge leeftijd sterft in een vrij banale operatie aan de appendix, wordt zijn leven op korte tijd stevig over hoop gezet. Gawdat geeft zichzelf even de tijd om te rouwen maar beseft al snel dat het geen zin heeft om te kniezen. Hij zet z’n verdriet om in een zoektocht naar het ultieme geluk.

Volgens Gawdat is het ultieme geluk vrij eenvoudig.

  • Elimineer de 6 grote illusies.
  • Poets de 7 blinde vlekken.
  • Hou vast aan de 5 ultieme waarheden.

Het klinkt heel abstract. En je hebt echt wel meer toelichting nodig om het allemaal te snappen. De toelichting is zwaar. Soms echt heel filosofisch en dat maakt het wel iets moeilijker begrijpbaar. Sommige dingen hadden wel net iets makkelijker geformuleerd kunnen worden. Een luchtig boek over geluk is het in elk geval niet, je moet er echt je gedachten bijhouden.

Sommige dingen zijn ook niet echt heel nieuw. Maar doordat je ze nog eens leest, is het weer de schop onder je gat die je nodig hebt. Ik geef je graag nog 6 reminders mee die bij mij ook wel wat opfrissing konden gebruiken:

  • Herinterpreteer je gedachten. Wat een rotdag lijkt, kan door gewoon herinterpretatie toch nog een leuke dag worden.
  • Nuanceer en relativeer. Neem niet alles letterlijk.
  • Leef in het nu en laat het verleden voor wat het is. Denk niet aan wat had kunnen zijn, dat zal nooit meer komen. Maar op dit eigenste moment kan je er wel nog iets van maken.
  • Creëer voor jezelf geen te hoge verwachtingen. Zorg voor een beter evenwicht door je verwachtingen wat lager te stellen. Je zal zien dat je er simpelweg gelukkiger van wordt.
  • Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Focus op jezelf. Iedereen is uniek. Jouw beperkingen zijn misschien wel iemand anders troeven. Maar net zo goed zijn jouw troeven ook iemand anders beperkingen. Vergelijken heeft dus geen zin.
  • Als je veel geeft, krijg je er veel voor terug. Iemand waar je veel voor doet, zal meer geneigd zijn om ook iets voor jou terug te doen.

Ik vind De logica van geluk niet meteen een must-read maar ik kan me wel voorstellen dat het een inspiratiebron kan zijn als je net in een iets moeilijkere fase bent in je leven. De filosofische schrijfstijl moet je liggen. En in the end heb ik er toch weer iets van opgestoken.

Ik kreeg een recensie-exemplaar van het boek in ruil voor een eerlijke review.

Getagd , , , , ,

2 gedachten over “Gelezen: De logica van geluk – Mo Gawdat

Geef een reactie