Boekenwurm

Gelezen: Coach voor het Leven – Paul Van den Bosch

Net als het boek van Thomas Dekker, gaf ik ook het boek van Paul Van den Bosch cadeau aan de #bf. Ideaal om dus even te lenen van hem om het ook eens te kunnen lezen. Het werd een boeiend verhaal doorspekt met leuke foto’s die het verhaal toch net iets meer kleur geven (letterlijk én figuurlijk).

Paul Van den Bosch - Coach voor het leven

Auteur: Paul Van den Bosch
Uitgeverij: Kannibaal

Ik leerde Paul Van den Bosch vooral kennen als coach van Sven Nys en later als de grote man achter Energy Lab. Maar dankzij het boek weet ik intussen dat hij voordien al een aardige sportcoach-carrière had uitgebouwd. Van den Bosch begon ooit als triatloncoach. Met een atleet die hij zelf had geronseld nota bene. Via via rolde hij in de motorcross om pas later in het veldrijden en het wielrennen terecht te komen.

Ik hou vooral van de instelling van Van den Bosch. Niet enkel coach zijn, je atleten ook mentaal bijstaan en er elke dag voor hen zijn, niet enkel op afspraak. Enkel zo kan je een sterke band opbouwen met je atleten en word je ook van betekenis voor elke atleet. Daarnaast is hij geen coach op afstand maar net een coach die het liefst naast de atleet op het parcours staat. Hetzij in triatlon, in veldrijden of andere sporten.

Hij steekt niet onder stoelen of banken dat zijn aanpak niet voor iedereen tot topresultaten leidt. Zo stak hij bij Sven Vanthourenhout vaak nog een tandje bij. Legde die een gelijkaardig parcours dan Sven Nys af maar kon hij toch nooit meer de resultaten halen die hij in zijn beginjaren haalde. Vaak ligt het immers ook niet alleen aan trainingsarbeid maar kunnen emotionele omstandigheden bv. ook een rol spelen. Denk maar aan de periode dat Sven Nys door zijn scheiding ging.

Van den Bosch geeft je een uitstekende blik op de sportwereld. De noeste arbeid en praktische regelingen die voorafgaan aan een wedstrijd. Het is niet enkel een kwestie van training maar ook van heel wat administratie in orde brengen of zelfs budgetten zoeken. Paul Van den Bosch bracht het coach-zijn toch naar een hoger level de afgelopen jaren.  En nu geeft hij stilaan de fakkel door aan zijn opvolgers binnen Energy Lab.

Getagd , , , ,

Geef een reactie