Boekenwurm

Toen er in mijn dorp nog een kleine dorpsbibliotheek was …

Onder het motto #bibvooriedereen werden er vorige week acties georganiseerd in en rond een paar Vlaamse bibliotheken. Met die acties wilden ze extra aandacht voor de bib met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht. Gemeenten zijn vanaf volgend jaar immers niet meer verplicht om een bib te organiseren. En geef toe, het zou toch zonde zijn dat de bibliotheken zouden verdwijnen?

Ik geef toe, ik heb m’n abonnement in de bibliotheek nog niet vernieuwd dit jaar. En dat heeft veel te maken met de argumenten die werden aangehaald in de actie: goeie openingsuren en nabijheid van de locatie. Nochtans hunker ik nog wel naar die momentjes in de bib. Even verdwalen tussen de boeken en de tijd vergeten. Een bijna-gratis boekenwinkel die boeken spuwt. Je wil ze stuk voor stuk meenemen naar huis.

Maar hoe begon die boekenliefde eigenlijk? Toen ik een jaar of 7 was en leerde lezen, ging ik eens naar de dorpsbibliotheek van een pittoreske deelgemeente van ‘de grote stad’. Dat dorpsbibliotheekje was niet meer dan een piepklein kamertje in de Gemeentelijke Feestzaal. Een kamertje van 4 op 5 ofzo, een paar rekken met boeken maar voor de kleine drebber die ik was, een grote schatkamer. Ik leerde lezen met de boekjes van Ivo, ik zal het nooit vergeten. Openingsuren: woensdag en zaterdag van 13-15u.

Een paar jaar later verhuisde de bibliotheek naar de zolder van een schoolgebouw. Een grotere kamer, meer boeken. Een topdeal vond ik zelf. Al die tijd met een topbibliothecaresse die met veel plezier voor mij boeken meebracht uit de grote stad. De mogelijkheden waren plots oneindig. Ze moedigde me zelfs aan om mee te doen aan de Kinder- en Jeugdjury. Het legde me geen windeieren in die tijd. Mijn boekenliefde groeide en groeide.

Na 6 jaar zat het lager onderwijs in de dorpsschool er op en mocht ik naar de middelbare school in ‘de grote stad’. En zo belandde ik ook in de ‘grote stadsbibliotheek’. Drie verdiepingen vol boeken en een extra ruimte voor DVD’s en CD’s. De hemel op aarde. Na de schooluren trok ik al eens graag naar de bibliotheek. En ook de schoolopdrachten dreven me naar de vele themaboeken in de bib. Ik had m’n draai gevonden. De kleine dorpsbibliotheek verdween intussen van het toneel. Bye bye Bib vlakbij de deur!

Ik was regelmatig vaste klant. Tot de universitaire studies mij naar Leuven brachten. Ik was niet langer een bibliotheekkindje. Of toch niet voor romans, jeugdboeken of andere verhalende bundels. De SBIB in Leuven werd m’n tweede thuis tijdens springuren of als bron van informatie voor m’n papers, bachelor- en masterproeven. Niet te vergelijken met de dorps- of stadsbibliotheek. Dus zo doofde mijn nauwe band met de bibliotheek stilaan uit.

Eind 2015 had ik er genoeg van. Ik ging voor het eerste sinds lang terug naar de bib, betaalde lidgeld voor een jaar (5 euro, voor een jaar boeken) en ontleende weer een paar keer boeken. Maar telkens weer botste ik op twee drempels: het is te ver om zomaar even binnen te springen en de openingsuren zijn nauwelijks te combineren met mijn werkuren. Mijn ontleende boeken belandden steeds vaker in de boekengleuf en ik vond geen tijd om er nieuwe te ontlenen. Afgelopen Kerstvakantie wilde ik nog eens opnieuw proberen maar voorlopig is het er nog niet van gekomen.

En toch zou ik echt opnieuw naar de bib willen. En dan ben ik best wel jaloers op sommige Nederlandse bibliotheken. Die zijn regelmatig tot zelfs wekelijks open zijn op zondag of gewoon tot 20-21u ’s avonds. Met heimwee kijk ik terug naar de dorpsbibliotheek. Want een bib korter bij huis zou m’n probleem ook al oplossen, ook al is die maar 2 uurtjes open op zaterdag.

Laat die heerlijke bibliotheeksfeer dus zeker niet uitdoven. Integendeel, investeer wat extra middelen. Zodat een bib zich kan aanpassen aan de realiteit van vandaag. Later open en af en toe eens een zondagsopening. Het zou al heel wat van mijn problemen oplossen. #bibvooriedereen

Ga jij wel eens naar de bib? Wat zijn de factoren die jou net wel/niet naar de bib lokken?

Getagd , ,

6 gedachten over “Toen er in mijn dorp nog een kleine dorpsbibliotheek was …

  1. Ik ga af en toe naar de bib. Belangrijk vind ik het aanbod en de openingsuren inderdaad. Er is een filiaal in de deelgemeente waar ik woon, maar daar kan ik door de beperkte uren zo goed als nooit naartoe.

  2. Ik had tot een tijdje terug ook een abo in de dorpsbib, maar eigenlijk is dat een dorp verder, gelukkig wel af en toe s avonds open, maar mijn boeken waren altijd uit die ene avond dat ze dicht waren ofzo en ik werd het iets kleinere aanbod (geen Engels bv) beu. Nu heb ik een abo in de grote bib in Leuven en maak ik er heel veel gebruik van, ik werk namelijk om de hoek dus tijdens de middagpauze even snuisteren is ideaal. Maar voor een stadsbib is die vroeg toe dus ik begrijp wel waarom mensen het niet altijd handig vinden. Toch zou ik het heel jammer vinden moest de bib verdwijnen, ook voor mijn portemonnee haha 😀

  3. Ik ga sinds kort opnieuw naar de bib, maar vooral om boekjes voor Tuur te halen. De boeken die ik graag wil lezen daar hebben ze vaak maar een exemplaar van dat uitgeleend is of geen engelstalig exemplaar. Dus mocht er een bib bij ons in de buurt zijn waar ik een groot aanbod ENG boeken kan vinden, dan zou ik er heel vaak zitten! 🙂

  4. De enige factor die me momenteel tegenhoudt is het hoge aantal ongelezen eigen boeken. Ik koop zelf echter geen Graphic Novels én ik mis gewoon de bezoekjes aan de bibliotheek. Binnenkort hoop ik dus toch nog eens naar daar toe te gaan.

  5. Ik hou ook van de bibliotheek, en die liefde is na mijn studententijd ontzettend vernieuwd door de geweldige stadsbibliotheek in Leuven, waar ik bleef hangen. Al doen ze waar ik nu woon best wel moeite, het aanbod kan natuurlijk niet naast dat van Leuven staan (en de bib in Leuven is zo heerlijk licht, dat mis ik hier wel). De filialen in de deelgemeenten zijn gesloten en vervangen door een bib-bus. Die stopte één keer in de maand bij het schooltje van mijn zoon, en dat bood wel een uitkomst om er snel even naartoe te gaan. Maar je steekt natuurlijk niet alles in zo’n bus helaas en inmiddels zijn de uren veranderd waardoor dat geen optie meer is. Ik sta gelukkig zelf in het onderwijs en kan al eens op woensdag met mijn kleuter naar de bib in het stadscentrum en als ik heel veel moed heb neem ik op zaterdag ook de jongste mee. Veel kans om dan zelf wat uit te kiezen, is er niet. Gelukkig kan je nu gratis reserveren, dat lijkt me nog wel een oplossing.
    Wat me eraan doet denken: tju, boeken vergeten te verlengen (hallo monsterboete!)

Geef een reactie