Struggle of life

Introvert in 5 feiten

Extravert is in onze maatschappij vaak de norm. Mondig zijn, heel aanwezig zijn, je laten opmerken, sociaal zijn, de perfecte netwerker zijn. Allemaal goed en wel, maar niet iedereen is gebaat bij een overvloed aan prikkels. Sommigen functioneren net beter als de prikkels beter gecontroleerd of kleiner in aantal zijn. Die zijn introvert, net als ik. Introvert in 5 feiten.

Quote Introvert

Introverten schrijven beter dan ze spreken

Ik denk dat deze blog het levende bewijs is. Ik heb het hier al meermaals aangehaald: ik schrijf liever dan ik spreek. Om de een of andere reden krijg ik veel beter geschreven dan gezegd wat ik precies bedoel. Als ik praat, struikel ik over m’n woorden omdat m’n hoofd sneller gaat dan m’n mond. Mijn typende vingers kunnen die malende gedachten perfect bijhouden. Dat heeft als gevolg dat ik ook liever sms dan bel. Enkel in functie van mijn job ben ik een overtuigde beller. Maar dan ook eerder een functionele beller. Niet om te praten over koetjes en kalfjes.

Je hebt een voorkeur om alleen of met 2 dingen te doen.

Dat hangt samen met een ander kenmerk van introversie: liever diepgaande gesprekken dan small-talk. Hoe groter de groep, hoe meer prikkels, hoe meer je je moet manifesteren om je verhaal kwijt te kunnen. En dan kruip ik liever in een hoekje en spaar ik mijn verhaal voor een ander moment. Mijn favoriete uitjes zijn dan ook uitstapjes met één of een paar vriendinnen. Vriendinnen die oprecht naar elkaar luisteren. De gesprekken zijn dan oprecht, diepgaand en met veel respect voor elkaar. Dat zijn de leukste gesprekken.

Introverten houden van structuur!

Ja, hierzo! Ik haat rommel en chaos. Als breng dan wel weer graag orde en structuur in rommel en chaos. Mijn notities moesten vroeger altijd netjes zijn, mijn bullet journal weerspiegelt dat nog steeds. Op een rommelig bureau kan ik niet werken en in een rommelig huis kan ik niet wonen. Structuur, clean desk en orde zijn my keywords.

Quote Introvert 2

Je bent comfortabel als je alleen bent en je geniet van iets alleen te doen.

Na een avond of namiddag in een bende, is het energievat leeg. En dan ben ik graag even alleen of in de rust. Het liefst met een boek dat me de kans geeft om ff een cocon te creëren waar ik in kan duiken. Hetzelfde voor drukke werkweken, hoe drukker mijn week hoe meer nood aan me-time ik heb. Ik ben dolgraag bij de #bf maar ik kan ontzettend genieten van een paar uurtjes alleen. Schrijven, puzzelen, lezen of een dutje doen. Simpele dingen die mijn batterijen in no-time weer opladen.

Introverten zijn geneigd alles te overdenken.

Ik ben een scenariodenker. Ik heb waarschijnlijk al 5 B-plannen bedacht als ik een beslissing neem. B-plannen die ik kan ontrollen als ik toch de verkeerde beslissing heb gemaakt. B-plannen die ik in 99% van de gevallen nooit nodig heb. Maar you never know, niewaar? Voor belangrijke dingen in het leven durf ik al eens bang zijn. Wat als ik dat niet kan? Wat als het niet lukt? Wat als een ander er niet zo over denkt? Wat gaan ze van mij denken? 1001 vragen spoken dan door mijn hoofd. En af en toe haak ik gewoon af omdat ik alles zo hard overdenk. Ik zou gewoon eens wat vaker in het diepe moeten springen.

Ben jij introvert of extravert?

Getagd

0 gedachten over “Introvert in 5 feiten

  1. Zo herkenbaar, al kan ik ook goed babbelen :-). Ik heb lang gedacht dat ik een mix was, maar hoe meer ik erover lees, hoe meer ik besef dat ik echt wel introvert ben en soms doe alsof ik extravert ben…

  2. Ik ben blijkbaar ambivert – een beetje van beide kampen. Al herken ik mezelf in elk puntje van deze lijst. Ik spreek veel liever af met één persoon in plaats van met een groep. Op die manier kan je inderdaad veel beter én aangenamer bijpraten. Ik pieker echt veel te veel, heb structuur nodig in huis en kan mezelf perfect bezig houden in mijn eentje.

    1. Intussen begin ik al te denken dat het ook iets typisch voor bloggers is, want ik zie het veel terugkomen! Of het zijn net de introverten die er over schrijven en er op reageren :). En oh, dank je wel voor de linkjesliefde! 😘

  3. Zo herkenbaar, elk van de puntjes hierboven!! Ik ben dan ook nog eens hoogsensitief, wat mijn leven in een wereld die zo extravert is/lijkt er niet altijd even gemakkelijk op maakt. Maar gelukkig kennen we onszelf hé!

Geef een reactie