Boekenwurm, Struggle of life

Gelezen: Digital Detox – Florence Pérès

Het digitale leven boeit me extreem hard. Met alle voor- en nadelen. Digitale kanalen blijven ongelooflijk fascinerend. Maar af en toe kan een digital detox ook keihard deugd doen. Even offline en alles aan de kant schuiven. Dus toen dit boek m’n pad kruiste was ik wel getriggerd. Ik kreeg het cadeau bij kerst, misschien als stiekeme hint van #bf dat ik het wel kon gebruiken.

img_3784

Auteur: Florence Pérès
Uitgeverij: Lannoo

De beloften van dit boek zijn groot bij het begin. Pérès gaat voor een nieuwe aanpak wat Digital Detox betreft. Geen traditionele detox waarbij je voor een dag of meerdere dagen offline gaat, wel een nieuwe methode die je bewuster doet omgaan met je digitale tools. Het creëerde bij mij in elk geval (misschien wel te) hoge verwachtingen. Ik was benieuwd naar haar manier van denken en of de aanpak iets voor mij zou zijn.

Pérès gebruikt de touchpointmethode als basis. Het komt er op neer dat je eerst een volledige inventaris van communicatiekanalen die je gebruikt maakt. Daarna ga je keuzes maken en ga je bewust kanalen inzetten voor bepaalde communicatie. Zo kan je voorkomen dat je overspoelt wordt met communicatie en kan je alles veel beter kanaliseren. Thema X is via dat kanaal, thema Y enkel via een ander.

Communicatie is natuurlijk geen zwart-wit-verhaal. Maar bewuster omgaan met je communicatiekanalen kan wel voor meer rust zorgen. De insteek bevat veel impulsen uit de mindfulness. Je moet bewust bezig zijn met één taak, die afronden en dan pas naar de volgende gaan. En op dat vlak geloof ik wel dat de methode die Florence Pérès hier voorstelt, kan werken. Toch vind ik ze veel minder vernieuwend dan ik van het boek verwacht had. Daardoor bleef ik ook wat op m’n honger zitten.

Visueel steekt het boek wel goed in elkaar. De tekst is aangenaam om te lezen en alles is goed geïllustreerd met schema’s, voorbeelden en oefenpagina’s waar je zelf mee aan de slag kan. Het is ook geen superdik boek (zo’n 200 pagina’s) waardoor je snel door het boek heen bent. Een leuk achtergrondwerk maar voor mij zeker geen ‘bijbel’. Een échte digital detox lijkt bij mij toch nog meer effect te hebben én maakt me bewuster.

Getagd , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Digital Detox – Florence Pérès

Geef een reactie