Struggle of life

Of ik ooit iets anders had willen studeren?

Zoals ik al een paar keer vertelde, kreeg je bij de deelname aan #40dagenbloggen een bundeltje met inspiratie. Maar net door dat bundeltje door te nemen, kwamen er bij mij nog wat extra vragen bovendrijven. Niet altijd de makkelijkste, maar wel dingen om eens over na te denken.

Had je ooit iets anders willen studeren?

Laat mij vooral beginnen met de zeggen dat ik heel tevreden ben met wat ik gestudeerd heb. Ik haalde eerst m’n Master Communicatiewetenschappen en deed er daarna nog een jaartje bij om een Master Radio- en TV-journalistiek te halen. Het heeft mij gebracht waar ik nu sta, met een rugzak vol leuke ervaringen. Mijn passage bij Sporza en TV Limburg heeft mijn grote droom waargemaakt. En bij KSA kan ik helemaal mijn ei kwijt. Het zal een enorme opgave zijn om ooit een job te vinden die me even goed ligt.

Maar anderzijds denk ik soms wel eens dat ik beter iets anders had gestudeerd. Ik heb geen spijt, maar soms zijn er jobs die me mateloos interesseren en waarvan ik graag had willen weten of het wel iets voor mij zou zijn. Human Resources is zo een van die vakken die ik graag had willen volgen. Want een aanwervingsproces vind ik razend interessant. Wie stuurt er een brief, wat schrijven ze, wie lijkt ons het meest geschikt voor een gesprek, wie verkoopt zich op welke manier in dat gesprek, wie kiezen we en kan die kandidaat het ook in de praktijk waarmaken? Geef toe, dat is nu toch echt een boeiend traject?

Ook Informatica is zoiets waarvan ik me afvraag of het mij zou liggen. Ik had vroeger al een meer dan gezonde interesse in websites maken, dingen programmeren en werken met de allernieuwste technologieën. Ik heb er denk ik ook wel wat feeling voor. Maar een echte opleiding Informatica is toch nog wel net iets anders. En dan twijfel ik nog tussen het werken met hardware of toch eerder programmeren van programma’s of websites. Want dat zijn nu toch ook nog wel andere branches.

Samengevat ben ik heel tevreden met wat ik nu doe. Maar mocht ik opnieuw moeten kiezen, ik zou meer opties overwegen. Opties waar ik toen zelfs nooit aan gedacht heb om te doen.

Zou jij iets anders studeren mocht je opnieuw moeten kiezen?

Getagd , ,

0 gedachten over “Of ik ooit iets anders had willen studeren?

 1. Ik had wel echt iets anders willen studeren. Ik wist toen totaal niet wat ik wou doen en nu nog altijd niet helemaal, maar mijn interesses zijn wel duidelijker geworden. HR interesseert me ook heel erg, net zoals schrijven, communicatiedingen. Als ik het opnieuw kon doen zou ik wel anders kiezen, maar ja, je doet wat op dat moment goed voelt dus echt spijt heb ik er nu ook weer niet van. En iets studeren kan nog altijd.

 2. Mocht ik toen geweten hebben wat ik nu weet dan had ik geen Germaanse Talen gestudeerd. Ik doe mijn job enorm graag maar het pad ernaar toe was niet zo eenvoudig. En als je niet in het onderwijs wil ben je met Germaanse Talen niet erg veel op de arbeidsmarkt. Ik denk dat ik dan eerder voor iets als economie of psychologie zou kiezen.

 3. Ik ben begonnen met Germaanse Talen (ahja, ik had een talenknobbel en het onderwijs leek interessant), maar ben daarna overgeschakeld op Multimedia -en Communicatietechnologie met specialisatie in programmeren. Na 5 jaar als programmeur gewerkt te hebben, werk ik nu bijna 7 jaar als project manager en als fotograaf in bijberoep. Mocht ik nu opnieuw kunnen kiezen, had ik wellicht weer iets anders gekozen, namelijk communicatie, HR of digital marketing, al ben ik wel tevreden met mijn huidige job, hoor. Ik vind het gewoon vroeg om die keuze te maken en nadien kan je wel nog iets studeren, maar echt praktisch is het niet, zeker niet wanneer je een lening hebt en al wat ouder bent. Daar zou onze arbeidsmarkt toch wat meer flexibel in mogen zijn.

 4. Ik doe mijn job wel graag, maar had ik toen geweten wat ik nu weet, ik denk dat ik iets ‘exacter’ gekozen had, iets meer wetenschappelijks (ik koos die richting in het middelbaar). Hoewel er nog veel andere dingen zijn die me interesseren, vb. psychologie. Maar als je alles op voorhand zou weten zou het ook makkelijk zijn natuurlijk :-).

  1. Dat is waar! Maar ergens vond ik het wel zonde dat ik aan sommige jobs toen totaal niet gedacht had. Toen ik klein was, wilde ik kapster worden. Daarna architect. Uiteindelijk heb ik iets totaal anders gedaan. En mocht ik opnieuw kiezen, ik zou misschien weer iets helemaal anders doen. 😀

 5. Ik heb sociaal werk gestudeerd maar was in mijn laatste jaar gebuisd voor stage… Dus ja ik zou iets anders studeren. Nu snap ik niet waar mijn gedachten zaten om sociaal werk te studeren, ik ben er veel te gevoelig voor en zou al die miserie mee naar huis nemen.

  1. Goh ja, de echte sociale sector wel. Maar bij ons in het jeugdwerk werken ook sociaal werkers dus dat is iets totaal anders. Dus het kan er soms ook vanaf hangen waar je terecht komt. Hopelijk toch je draai gevonden intussen?

   1. Ja, maar ik ben ook te verlegen om met groepen te werken. Ik deed de optie sociaal beleid, vergaderingen leiden etc, ook niet zo mijn ding 🙂
    Ik ben zeker blij met mijn job nu 🙂

Geef een reactie