Boekenwurm

Gelezen: Dagelijkse Kost-reeks – Jeroen Meus

Jeroen Meus is in Vlaanderen uitgegroeid tot een TV-fenomeen. Hij begon ooit als nevenattractie in een TV-show maar is intussen uitgegroeid tot dé TV-kok van Vlaanderen. Met Dagelijkse Kost gooit hij dagelijks hoge ogen op de VRT. Hij staat garant voor de oerbelgische keuken waar het al eens wat minder gezond mag zijn, zolang het maar lekker is. En die TV-reeks goot hij ook in een serie kookboeken.

Ik herlas de volledige reeks voor een projectje van het Leesmagazine van Bol.com. De reviews vind je volledig op hun website. Maar intussen geef ik graag al een kleine preview.

In Dagelijkse Kost brengt Meus een selectie van gerechten uit zijn kookprogramma. Het gaat steeds om basisgerechten (denk aan lasagna, stoofvlees, koninginnenhapje …). Meus zorgt ervoor dat je genoeg achtergrond meekrijgt om zonder al te veel problemen het gerecht thuis in elkaar te steken. Bij elk gerecht staat de bereidingstijd vermeld, je krijgt een lijst met ingrediënten en een uitgebreid stappenplan om het gerecht te maken. Koken met Meus is een ‘koud’ kunstje. Zelfs een absolute beginneling kan zonder probleem aan de slag met de recepten.

Bij de recepten moet je wel twee kanttekeningen maken. De ingrediënten zijn niet altijd zo Dagelijkse Kost als het lijkt. Maar net dat geeft de boeken van Meus ook wel iets extra. Want naast heel wat bekende producten besteed Meus ook aandacht aan vergeten groenten of ‘speciallekes’. En de ervaring leert me dat de porties van Jeroen Meus ook rijkelijk genomen zijn. Van een portie voor 4 personen kan je al eens snel met 5 of 6 personen eten. De Bourgondische levensstijl zit zeker ingebakken in Dagelijkse Kost. Maar nu, het zijn niet enkel de ‘ongezonde’ gerechten. Je vindt er bv. ook heerlijke salades in terug.

Meus toont verschillende keren aan dat een recept niet heiligmakend is. Lust je een bepaald ingrediënt niet of heb je het niet in huis? Geen probleem, Meus doet regelmatig suggesties om het recept gewoon aan te passen. Zo maak je in een handomdraai van een vleesgerecht toch iets veggie of vervang je een vissoort gewoon door een gelijkaardige soort die je wel in huis hebt. Daarnaast blijven de kookboeken van Dagelijkse Kost wel alles wat een kookboek moet zijn. Alle aandacht gaat naar de recepten, geen blabla en nevenpraatjes. Centraal staat het eten en dat is nu toch wel wat je van een kookboek verwacht.

Het hoeft dus zeker niet altijd flitsend, flashy en hip en trendy te zijn. Er is niks mis met de oervlaamse keuken die je af en toe kan afwisselen met wat buitenlandse invloeden. Het is die mix die werkt bij Meus, zelfs na vijf boeken en heel wat uitzendingen van Dagelijkse Kost.

Getagd , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Dagelijkse Kost-reeks – Jeroen Meus

  1. Ik kocht die vijf boeken ooit eens via een actie bij Standaard Boekhandel. En ook al is ‘mijn keuken’ anders dan die van Jeroen, ik vind het toch fijne boeken. Regelmatig haal ik ook receptjes van de site: zo is zijn salade met rode biet en boontjes één van de favorieten hier 🙂

  2. Net als Fieke kocht ik die vijf boeken tijdens een mooie actie. Ik had ze eerder al bij de bibliotheek geleend en ze stonden op mijn wenslijst vermits manlief hier vooral een fan is van traditionele dagelijkse kost. Ondertussen is mijn kookboekencollectie serieus gegroeid maar ik blijf het fijne boeken vinden om doorheen te bladeren wanneer ik eens geen inspiratie heb voor mijn weekmenu.

Geef een reactie