Boekenwurm

De Boekenbeurs-wishlist

Gisteren ging de Boekenbeurs weer open voor het publiek. Een kleine twee weken lang dolle boekenpret. Vier hallen volgestouwd met honderden, duizenden boeken. De hemel op aarde voor elke boekenliefhebber. Onlangs kreeg ik de opmerking ‘wat ga jij daar eigenlijk nog doen aangezien je zoveel boeken koopt/krijgt’ wel ik vertel het je graag.

Ik ga al een jaar of twintig naar de Boekenbeurs. Ik moet ergens 12-13 jaar geweest zijn toen we de eerste keer naar Antwerpen trokken. De boekenhemel. Geen betere plek te vinden voor de kleine boekenwurm die ik was. Die kleine boekenwurm werd later een hele grote boekenwurm (figuurlijk dan, want met mijn 1.68m ben ik niet echt groot). En al elk jaar maak ik een soort van verlanglijstje, vaak in mijn hoofd, niet fysiek. Het is zeker geen kant-en-klare lijst waar ik niet meer van afwijk. Allesbehalve zelfs. Het is gewoon een houvast om van te starten.

Wat staat er dit jaar zoal op die wishlist?

Uitgeverijen
Ik heb al jaren drie vaste waarden: Pelckmans, Lannoo en Borgerhoff & Lamberigts.

 • Bij Pelckmans geven ze Marc de Bel uit, de fangirl in mijn moet daar elke keer even checken of er nog boeken liggen die ik nog niet in mijn collectie heb. En passant ontdek ik daar weer ander leesmateriaal. Zo bracht ik vorig jaar nog De kleine Odessa (#1) mee, absoluut een ontdekking!
 • Bij Lannoo geven ze onder andere de boeken van Pascale Naessens en Claudia Van Avermaet uit. Maar ze hebben er vooral ook Lannoo Campus. Een stukje van de uitgeverij dat vaak steengoeie vakliteratuur uitbrengt. Ik tik er altijd nog boeken op de kop die ik nog niet kende en waar ik best nog wat van kan leren. En ze huisvesten Best of YA.
 • Borgerhoff & Lamberigts noem ik vaak de BV-uitgeverij. Heel wat bekende koppen linken hun naam aan die uitgeverij om een boek uit te geven. Maar ze geven regelmatig ook gewoon goeie sportboeken uit. En daarom passeer ik er al eens graag.

Maar ik voeg er graag nog wat extraatjes aan toe: Clavis, Baeckens Books, Confituur, Kannibaal en Agora.

 • Ik ontdekte de Young Adult-boeken van Clavis eigenlijk nog niet zo lang geleden. Hoog tijd om eens te gaan snuisteren tussen hun aanbod dus.
 • Baeckens Books huisvest in België ook het Nederlandse Blossom Books en geeft zelf ook goeie Young Adult-boeken uit. Een adresje waar ik dus gewoon langsmoet.
 • Confituur verzamelt de onafhankelijke boekhandels. En daar ben ik voor. Grote fan van Boekarest in Leuven en ik moet dringend in eigen stad Naboekov eens ontdekte.
 • Kwalitatieve sportboeken, dan is Kannibaal gewoon dé uitgeverij bij uitstek. Een prachtig verhaal dat uitmondde in schitterende boeken. Dat is gewoon een rondje kwijlen, maar ik beloof het beschaafd te houden.
 • Agora huisvest HarperCollins in Antwerpen. En dus staat het mee op mijn mentale wishlist. Benieuwd of ik er nog leuke boeken kan vinden die ik nog niet ken.

Het boekenlijstje
Van een kladlijstje gesproken. Mijn boekenlijstje voor de Boekenbeurs is dat absoluut. Het bestaat uit halve titels, auteursnamen en bullet points om af te checken. Voor mijn blogpost heb ik het wat opgekuist, dat maakt mijn boodschap misschien toch nog net iets duidelijker ;).

 • Trefwoord: structuurjunkie. Op mijn lijf geschreven. Maar onder de noemer structuurjunkie vind je ondertussen een planner, een werkboek, een scheurkalender … Ik wil de boeken graag eens in mijn handen hebben om te bekijken of ik er wel iets mee kan.
 • Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Ik las van haar al Fataal Spel, dus nu ze aan een reeks begint, wil ik dat boek best wel eens lezen. Clavis is the place to be.
 • Bravelands van Erin Hunter. Heel wat goeie en minder goeie dingen van zien passeren op Belgische en Nederlandse boekenblogs. Zo een van die boeken die ik dus zeker eens wil checken. Baeckens Books it is.
 • Kaat De Kock. Ook bij Clavis moet ik gewoon eens de boeken van Kaat De Kock bekijken. Ik ben er nog niet helemaal uit of het iets voor mij kan zijn.
 • Burn-out dagboek. Eentje bij het voor mij onbekend LMBooks maar een boek dat me wel getriggerd heeft. Dus ga ik er eens door bladeren en misschien neem ik het wel mee naar huis.
 • Wildcard. Ik las Warcross en sinds kort is het vervolg uit. Aangezien Warcross echt wel goed was, moet ik bij Lannoo gewoon even op zoek naar het vervolg.
 • Kleine Odessa, deel 2, 3 en 4. Vorig jaar kocht ik deel 1. Het was zo een mooi boek, dat ik gewoon een volgend deel mee naar huis wil. En als de buit wat tegenvalt, neem ik misschien ineens ook de volgende delen mee.

Een handigheidje is de fondsenlijst op de website van de Boekenbeurs. Zo vond ik makkelijk terug bij welke stands ik sommige Nederlandse uitgevers bijvoorbeeld kan terugvinden. 8 november is het zover, dan trek ik zelf naar Antwerpen. De Boekenbeursbuit vind je binnenkort dus zeker terug op m’n blog. Nog 1,5 week, ik tel af.

Ga jij naar de Boekenbeurs? Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Getagd , ,

0 gedachten over “De Boekenbeurs-wishlist

 1. Ik ga niet naar de boekenbeurs, maar ontdekte onlangs wel dat hier nog een boekenbon ligt die volgende week vervalt, dus ik ga zeker nog een boek kopen deze week! Ik ben er alleen nog niet 100% uit welk…

 2. Misschien ga ik dit weekend, al zie ik wat op tegen de drukte. Ik heb een verlanglijstje met boeken, maar enkele exemplaren reserveer ik voor de eindejaars- en verjaardagswenslijstjes. Op de Boekenbeurs hebben ze ook altijd leuke boekgerelateerde goodies, dat is ook altijd leuk!

 3. Ik heb een gigantisch grote verlanglijst met boeken, maar ben nog niet zeker dat ik naar de Boekenbeurs ga gaan. De laatste keren dat ik er was vond ik het er te druk om goed te zijn. En het aanbod nu ook niet meteen zo spectaculair. Dus ik twijfel nog.

 4. Ik ben gisteren al een eerste keer geweest maar heb eigenlijk niet uitgebreid kunnen rondkijken. Hopelijk lukt dat volgende week zaterdag wat beter tussen de signeersessies, het panelgesprek en interview door. Niet echt realistisch dus maar een mens mag dromen hé. Ik vind het inderdaad wel een pak handiger wanneer je perfect weet welke boeken je waar kan terugvinden en die uitdrukking van de BV uitgeverij vond ik grappig want dat had ik gisteren nog tegen mijn man gezegd.

Geef een reactie