Boekenwurm

Gelezen: Ben X – nDurlie

Onlangs kreeg ik een mailtje dat Lannoo boeken verkocht aan spotprijsje. Ik kon het niet laten om er eens in te grasduinen. Ik botste er op Ben X naar een film van Nic Balthazar. De film werd omgezet in een graphic novel door nDurlie. De film zag ik een paar jaar geleden en bleef serieus hangen. Dus ik wilde de graphic novel ook wel eens lezen.

IMG_6234

Auteur: nDurlie
Uitgeverij: Lannoo

Voor wie het verhaal van Ben X niet kent, geef ik kort even het verloop van het verhaal mee. Ben is een bijzondere jongen. Hij heeft autisme en vlucht in computergames. Daar zit hij in een wereld waar hij de beste versie van zichzelf kan zijn. Met Scarlite aan zijn zij. Hij is er de beste en levert hevig strijd tegen het kwade. In het echte leven wordt hij zwaar gepest omdat hij anders is. Ze lachen met hem en vallen hem meermaals aan. En zetten zelfs filmpjes van hem online waarin hij belachelijke gemaakt wordt. De pesterijen bereiken een hoogtepunt als hij met Scarlite heeft afgesproken. Dan doen ze hem inzien dat het zo niet verder kan en dat er iets moet veranderen. Daarom besluiten ze om zijn dood in scène te zetten. Om al die pestkoppen een lesje te leren.

Het verhaal van Ben X is best een heftig verhaal. Je wil hem beschermen tegen de pestkoppen. Je hoopt met hem mee dat hij van alles bespaard zal blijven. En de film slaagt er in om je zelfs een tijd te doen denken dat hij echt overleden is. Maar het einde is zo fenomenaal goed. Toegegeven, in de film komt dat wel veel beter tot uiting dan in de graphic novel. Alles is veel minder uitgesponnen in de getekende versie van het verhaal. Er zit snelheid in het verhaal waardoor je het in geen tijd helemaal uitgelezen hebt.

Ik ben op zich geen grote graphic novel-fan. De stijl van de meeste novels is eerder robuust terwijl ik meer voor het verfijnde, gedetailleerde werk ben. Maar anderzijds past het in dit geval wel bij het verhaal. De stijl combineert feilloos het verhaal van Ben met zijn gamende alterego. De tekenstijl kan dat echt wel goed tot uiting brengen. Het brute brengt ook goed het rauwe kantje van het verhaal naar boven. Waardoor het bij moment wel best aangrijpend wordt.

Samengevat, de graphic novel kan het verrassende element uit de film niet helemaal tot zijn recht doen komen, maar brengt wel het juiste gevoel mee. Daardoor blijft de sterkte van het verhaal wel overeind.

Getagd , , , ,

2 gedachten over “Gelezen: Ben X – nDurlie

Geef een reactie