Boekenwurm

Gelezen: Iedereen smartphonefotograaf – Vicky Bogaert

Toen ik onlangs ‘De phonetograaf’ van Vicky Bogaert las en niet helemaal tevreden was, raadde meerdere mensen mij haar eerdere boek aan. Ik vond hem in de plaatselijke bibliotheek. Dus nam ik hem maar mee naar huis om ook eens door te nemen en hopelijk wat dingen uit te leren.

IMG_7197

Auteur: Vicky Bogaert
Uitgeverij: Stichting Kunstboek

Het is een vrij dun boekje van nog geen 100 bladzijden. Maar het is wel leerrijk en misschien inderdaad wel beter dan zijn opvolger. Kort stukjes tekst afgewisseld met veel fotomateriaal zorgt voor een hoog leestempo. In no time heb je het boekje helemaal uit en ben je helemaal geïnspireerd. Een goed boekje voor wie geen kaas gegeten heeft van fotografie en toch de eerste stapjes wil zetten.

Je krijgt in het begin een theoretische inleiding. Een aantal belangrijk termen uit de fotografie worden aangeraakt. Nodig om het grotere plaatje te begrijpen. Al zat ik daar een beetje met een dilemma. Om goed de kneepjes van het fotografievak te leren heb je meer achtergrond nodig en dus moet die toelichting wat uitgebreider. Anderzijds wordt het dan ook rap saai en té technisch waardoor je een doorsnee publiek snel zal verliezen. Ik begrijp dus zeker waarom er voor een goed evenwicht gekozen is door toch een aantal dingen aan te raken maar je niet te verliezen in details.

Qua voorbeelden, kwaliteit van het fotomateriaal en hoeveelheid beeldmateriaal vind ik dit boek beter dan zijn opvolger. Er is een beter evenwicht tussen beeld en tekst. En de beelden illustreren perfect de tekst. Daarentegen lijkt de lay-out nu natuurlijk wel al wat gedateerder waarop zijn opvolger op dat vlak betere punten scoort. Maar het is zeker niet storend. Het is pas met er achteraf nog eens door te bladeren dat het me opviel.

Kortom, het is een kort en bondig boekje waar je wel wat dingen uit kan leren als je niet veel van (smartphone)fotografie kent. Zelfs ik haalde er nog een lifehack uit (de volumeknop van je iPhone is een afdruktoets voor foto’s, say what?). Het geeft je best wel zin om wat te experimenteren met je smartphone. En mijn adviseurs hadden gelijk, ik had hier meer aan dan aan de opvolger.

Je vindt het boek op Bol.com. De prijs voor een tweedehands boek is momenteel wel heel hoog. Maar misschien heeft de plaatselijke bibliotheek wel een budgetvriendelijker exemplaar?

Getagd , , , , ,

1 gedachte over “Gelezen: Iedereen smartphonefotograaf – Vicky Bogaert

Geef een reactie