Boekenwurm, Struggle of life

5 redenen waarom ik Getting Things Done van David Allen maar niks vond

Getting things done. De bijbel van de productiviteit volgens velen. Ik bestelde ‘em in oktober 2017 (net gaan opzoeken) en hij bleef veel te lang op mijn ’te lezen’-stapel liggen. Zo belandde hij dus de vorige weken op mijn leesstapel. Maar een groot succes was het niet meteen! Waarom? Dat vertel ik je graag.

Van sommige boeken kan ik echt niet begrijpen dat ze als een ‘bijbel’ voorgesteld worden. Ze moeten het licht brengen in het leven van mensen en tegelijk een grote hulp zijn. Getting things done was dat duidelijk niet. 5 redenen waarom niet.

 1. Het boek blijf lang heel vaag. Ik begrijp dat je een boek moet inleiden en motiveren maar echt concreet wordt het nooit.
 2. David Allen is geen fan van to do-lijstjes terwijl het voor mij de perfecte braindump is om alles onder controle te krijgen.
 3. Zijn systeem is heel hard gericht op fysiek labelen, mappen met dymo’s en noteren op papier. Veel uitleg voor een oubollige manier van werken.
 4. Elk boek over productiviteit dat ik lees, is precies gemaakt voor chaoten. Mensen die overal stapeltjes liggen hebben. Misschien ben ik gewoon al te goed georganiseerd?
 5. Hij werkt met 7!!! verschillende lijstjes en elk ding moet in het juiste lijstje terecht komen. Maar zelfs na 3 weken lezen snap ik het verschil nog steeds niet goed. Het systeem is echt té complex om een hulp te zijn.

Je leest het goed. Drie weken lang heb ik geprobeerd om me door het boek heen te worstelen. Ik dacht dat ik de heilige graal nog wel zou vinden. Maar helaas, ik heb nooit de kip met de gouden eieren gevonden. Het was vooral een lijdensweg om door het boek te geraken. Na 250 pagina’s heb ik de strijd gestaakt, het einde heb ik dus nooit gehaald. Mocht de graal er toch nog ingezeten hebben op het einde, dan heb ik ‘em gemist. Sorry David.

Ik snap nog steeds niet goed waarom iedereen dit zo’n geweldig boek vond. Nochtans was ik in het begin wel mee. Een van de eerste punten die David Allen aanhaalt, is dat alles noteren als grote projecten niet werkt. Je moet iets in kleine stukjes kappen om een goeie opvolging te hebben. Van dat principe ben ik ook overtuigd. Mijn projecten op het werk deel ik op in 10 à 20 stapjes. Dat geeft me de zekerheid dat ik heel het traject op de juiste manier doorlopen heb. Een punt in het boek waar ik me dus wel heel erg in kan vinden.

Maar ik vrees dat het daar ook meteen eindigde. Ik bleef zoeken, ik bleef hopen. Het boek overtuigde me niet. En dus klopte ik het maar toe voor ik aan het einde was. Ik zal het niet meteen meegeven als aanrader. Op vlak van productiviteit zijn er wel betere boeken te vinden.

Heb jij al boeken dichtgeklapt voor het einde? Wat was daar de reden van?

Getagd , , , , ,

5 gedachten over “5 redenen waarom ik Getting Things Done van David Allen maar niks vond

 1. Oei dat klinkt me nu ook als een boek dat veel open deuren in trapt eigenlijk. Blij dat ik het nooit gekocht heb, ik zou er waarschijnlijk ook niet door geraken. Als een boek me niet kan bekoren dan lees ik ook niet verder.

 2. Goh zeg ben ik even blij dat jij er zowat hetzelfde over denkt als ik. Ik worstelde mij er vorig jaar doorheen en het was echt een worsteling. Zijn systeem snap ik ook nog altijd niet, dus de heilige graal was het hier voor mij ook absoluut niet!

 3. Tot dit jaar ‘durfde’ ik dat niet, een boek niet uitlezen. Ik moest dat van mezelf. Maar ik ben er dus dit jaar mee gestopt, boeken genoeg om wel graag te lezen.
  Ik heb Getting Things Done zelf niet gelezen, al ken ik inderdaad wel mensen die het als hun bijbel zien. Maar ik heb ook wel vaak bij van die boeken over organiseren het idee dat ik het meeste al wist en/of deed of een minstens even goed systeem heb.

 4. Ik heb er destijds een paar kleine dingen uitgehaald, maar het volledige systeem heb ik ook nooit toegepast. Misschien zijn er sinds het boek voor het eerst uitkwam ook gewoon heel veel digitale alternatieven bijgekomen die veel sneller en eenvoudiger zijn?

Geef een reactie