Klein en groot geluk, Struggle of life

8 redenen waarom ik graag kook

Ik had het er vorige week al eens over. Koken geeft mij een goed gevoel. Ingrediënten uitzoeken, voorbereidend werk doen en dan een potje koken. Ik vind het allemaal even leuk. Maar het is weer dan het alleen maar ‘leuk’ vinden. En daarom geef ik je acht redenen waarom ik graag kook.

1. Ik hou van lekker en vers eten!

Ik eet graag, maar ik eet vooral graag vers. Lasagna uit een pakje of zelfgemaakt? Ik weet het wel. En ik vind het vooral de moeite waard om in te investeren. De liefde van de man gaat door de maag maar die van de vrouw zeker ook. Niets zo leuk als dingen maken met verse ingrediënten.

2. Het gevoel van controle en organisatie = zelfvertrouwen

Ik had het er vorige week al over. In de keuken heb ik een gevoel van controle en organisatie. Zowel voor kleine als voor grote groepen. Ik kan het allemaal aan, of dat gevoel heb ik toch op z’n minst. Om de een of andere reden staat mijn planning in de keuken op punt zonder dat ik daar veel moeite moet voor doen. En ik combineer moeiteloos snijden met klaarmaken en opruimen. Af en toe zal mijn keuken er al eens ontploft uitzien, maar meestal blijft die opvallend proper. Dat geeft echt een ongelooflijke boost aan mijn zelfvertrouwen.

3. Koken = volledige focus

Koken vraagt wel mijn volledig focus om het allemaal vlekkeloos te laten verlopen. Dat zorgt er dan weer voor dat ik al de rest gemakkelijk kan vergeten. Als ik veel pieker, is koken de perfecte oplossing om alles even aan de kant te zetten.

4. Je krijgt gemakkelijk appreciatie van anderen.

In andere contexten geven we veel te weinig complimentjes vind ik zelf. De nadruk ligt vaak op het negatieve en veel te weinig op het positieve. In de keuken krijg ik vaak een ander gevoel. Mensen zullen sneller zeggen: “Amai, dit is lekker.” En ook dat is een boost voor mijn zelfvertrouwen natuurlijk! Het is fijn als mensen jouw werk appreciëren.

Photo by Monstruo Estudio on Unsplash

5. Gezond eten levert op

Ik heb me de laatste maanden meer en meer verdiept in gezonde voeding, dankzij mijn Sana-coach. Investeren in verse en gezonde voeding levert op. Het is goed voor je lijf, voor je huid en voor je energielevel. Weg namiddagdipjes, weg opgeblazen gevoel, hallo gezonder velletje! Belangrijke argumenten die me motiveren om te blijven verder doen. En een manier van eten die me doen inzien heeft dat gezond eten ook snel klaargemaakt kan worden.

6. Ik zorg graag voor andere mensen.

Ik leg graag andere mensen in de watten. Als er mensen langskomen, vind ik het echt leuk om hapjes uit te zoeken of om een leuke lunch klaar te maken. Ik vind het niet erg om dan ook wat tijd in de keuken door te brengen in plaats van bij het gezelschap als ik daarmee lekker eten op tafel kan toveren. Het is voor mij ook een momentje om even weg te zijn van teveel prikkels.

7. Tijd investeren in koken, levert ook tijd op.

I love food prepping. Want dat bespaart me vaak heel veel tijd ook. Een grote pot spaghettisaus om in te vriezen of een ketel soep voor de diepvries? Ideaal! Dat is één keer wat tijd investeren om verschillende weken te kunnen genieten van zelfgemaakt, lekker eten. Spaghetti bolognese in 15 minuten, het kan!

8. Het geeft ongelooflijk veel voldoening.

Koken geeft me ongelooflijk veel voldoening als alles uitdraait zoals ik het gepland had. En dat is in 90% van de gevallen wel zo. Ik ken achterpoortjes om iets op te lossen en nieuwe recepten lopen vaak wel zoals het moet. Het kost je wel wat tijd en moeite om goeie dingen op tafel te toveren maar ik krijg er achteraf een enorm voldaan gevoel van.

Koken is voor mij gewoon enorm leuk al kan ik begrijpen dat anderen daar al eens anders over denken ;).

Kook jij graag? Waarom wel/niet?

Getagd , , , ,

5 gedachten over “8 redenen waarom ik graag kook

  1. Ik vind koken ook wel leuk omdat ik er, vind ik zelf, wel vrij goed in ben. Dat geeft mij ook veel voldoening als ik dan iets lekkers op tafel zet. Voor een groep koken vind ik dan wel weer stresserend en mijn keuken is vaak een slagveld, haha :p

  2. Ik ben niet gezegend met het kookgen :-). Ik denk dat het voor mensen met aanleg een ontspannende activiteit kan zijn die veel voldoening geeft, maar ik krijg er alleen maar stress van. Gelukkig is mijn man zeer begaafd in de keuken en zorgt hij voor lekker eten op tafel.

  3. Het hangt er hier een beetje van af: als ik een recept kan volgen kook ik graag. Er zijn soms ook dagen dat ik echt graag lang in de keuken sta. Maar evengoed zijn er ook heel wat dagen waarop ik me er snel van af wil maken en echt geen zin heb om potten & pannen boven te halen 🙂

  4. Ik heb een ongelooflijke bloedhekel aan koken 🙁 Echt, ik zou nog liever elke dag staan strijken dan te moeten koken. Wat niet wegneemt dat ik het quasi elke dag doe, want ik vind gezond eten wel belangrijk, maar het is wel altijd met de tv of YouTube erbij, om me af te leiden van wat ik aan het doen ben.

Geef een reactie