Boekenwurm

Gelezen: De droom van Losbolle Rina – Marc de Bel

De jeugdboekenmaand loopt stilaan op z’n eind. Lezen vind ik zelf ontzettend belangrijk bij kinderen en jongeren. Het helpt je met zoveel andere dingen. Dus zet ik met veel plezier wat jeugdboeken in de kijker tijdens de jeugdboekenmaand. Het kan geen toeval zijn dat ik deze maand heel wat boeken van Marc de Bel uitkoos om te reviewen.

Toen ik de cover van het boek zag, kwam er heel wat nostalgie bij mij naar boven. De illustraties van het boek zijn immers gemaakt door Jan Bosschaert. En als je tegen mij ‘Marc de Bel’ zegt, zijn de eerste covers die in mijn hoofd opkomen die met tekeningen van Jan Bosschaert. Blinker, Katten van Kruisem, de FauTenkampioene … jep, dat zijn mijn Marc de Bel hoogdagen. Een nieuwe samenwerking tussen de twee vind ik dus sowieso heel leuk.

Rina heeft een droom. Later wil ze een wereldberoemde balletdanseres worden. Geen onmogelijke droom want ze blijkt wel wat aanleg te hebben volgens juf Sara. Op school noemen ze Rina wel eens ‘Bolle Rina’ maar dat zijn vooral de pestkoppen die dat zeggen. Want Rina is niet lenig en pezig genoeg. En haar diabetes maakt het haar ook niet makkelijk.

Vandaag is het evenement van het jaar: het verjaardagsfeestje van pestkop Sander van haar klas. Maar als Rina bij een wedstrijd beter presteert dan Sander, is Rina niet meer welkom op het feestje. Ze probeert zichzelf dan maar te entertainen thuis. Als er dan ook nog eens een gigantisch onweer uitbreekt en er plots rare dingen gebeuren, is het hek helemaal van de dam. Al ooit een dansend nijlpaard gezien? 😉

De Droom van Losbolle Rina is een kort kinderboek, misschien zelfs iets te kort. Want het verhaal had wel potentieel om uit te groeien naar iets meer. Anderzijds denk ik wel dat de lengte van het verhaaltje kinderen net kan motiveren om te lezen. Het is een leuk boekje met wat dikte zonder heel lang over te komen. Het verhaaltje is zoals altijd leuk en heeft hier en daar een verrassend stukje. Het succesrecept van een goed Marc de Bel-verhaal.

Het boek geeft diabetes een centrale rol en legt op een begrijpelijke manier uit wat het precies is. Het is dan ook een initiatief van vzw Boeboekfund in samenwerking met vzw VDKA, Vlaamse Diabetescentra voor Kinderen en Adolescenten. Een geslaagd initiatief als je het mij vraagt.

Getagd , , , , , ,

Geef een reactie