Struggle of life

8 afspraken met mezelf om meer te bewegen

Meer bewegen. Het was één van mijn doelen voor 2021. Maar toegegeven, het was er eentje waar ik best wel wat op ‘gesjiekt’ heb. De start van 2021 was op dat vlak niet zo goed, maar ik bleef sleutelen aan mijn aanpak. Sindsdien lijkt het toch beter te lukken. Welke tactieken ik daarvoor toepas? Ik vertel het graag.

Photo by Cameron Venti on Unsplash

Mijn beste switch, helemaal tegen alle regels en mijn eigen gewoonten in, was om de planning overboord te gooien en ze in te ruilen voor een aantal afspraken met mezelf. Volgens de regels van de kunst moet je nochtans beweegmomenten inplannen zodat je er niet onderuit kan. Dat werkt voor mij vooral contraproductief. Als ik een moment mis door omstandigheden zit ik met een megaschuldgevoel en ben ik gedemotiveerd. Ik maakte daarom een aantal afspraken met mezelf. Wat zijn die afspraken?

 • Als het weer en mijn agenda het toelaten, trek ik onder de middag naar buiten voor minstens een half uur.
 • Lopen of wandelen? Dat hangt af van de mood van de dag. Beide kan ook, verspreid over de dag.
 • Ik loop nooit twee dagen achter elkaar om mijn knieën genoeg rust te geven. Maar loop ik op dag 1 dan kan ik perfect gaan wandelen op dag 2.
 • Wil ik sporten maar laat het weer het niet toe? Of ging ik gisteren al lopen maar wil ik iets intensiever bewegen? Dan kruip ik op mijn matje voor een work-out.
 • De lockdown leerde ons de kunst van wandeldates. Dus koppel ik momentjes met vrienden aan wandelingen. Hoera sociaal contact, hoera bewegen!
 • Het eerste uur van de dag is voor mezelf. Met bloggen, met opleidingen of met bewegen. Hoe mooi ziet de wereld er uit als je om 6.30u je loopschoenen aantrekt en de velden in kan trekken? De konijntjes in het veld zijn mijn beste motivatie :).
 • Bewegen om te bewegen en te genieten. Niet om bepaalde tijden of afstanden te halen. Ik liet mijn focus los. 5km lopen? 6 min per kilometer? Allemaal goed en wel, maar het is voor mij vooral frustrerend. Dus liet ik los en ik koos voor ‘bewegen’ veel meer dan voor de manier waarop. Traag lopen is ook lopen en naar het schijnt zelfs beter om vet te verbranden. Ik verband dan massaal vet voor ’t moment eh ;).
 • Kuisen en boodschappen doen is ook bewegen. Als ik thuiswerk wandel ik van de keukentafel naar de keuken en terug. Veel stappen zijn dat niet echt. De dagen dat ik boodschappen doe, opruim of kuis telt die teller standaard heel wat meer stappen. Dusja, opruimen, kuisen of boodschappen doen is ook bewegen.

Beweeg jij genoeg? Wat doe jij om meer beweging in je dag te krijgen?

Getagd , ,

6 gedachten over “8 afspraken met mezelf om meer te bewegen

 1. Ik doe vooral aan wandelen. Ik probeer geregeld tijdens de middagpauze te gaan wandelen. En 1x per weekend probeer ik een grotere wandeling te doen. Vroeger was ik nochtans een wandel-haater. Maar sinds mijn burnout heb ik geleerd hoe een deugd het me doet om te bewegen en om buiten te zijn. Nu hoef ik mezelf dus niet meer te verplichten om te gaan wandelen, maar is het iets dat ik vanzelf doe.

  1. Ik kan daar ook echt enorm van genieten. Ik wandel graag door de velden hier om gewoon rond te kijken. Daar word ik echt heel gelukkig van!

 2. Bij mij is het eigenlijk enkel wandelen. Als het weer het toelaat, minstens een uur. Ik heb me een stappenteller aangeschaft en dat motiveert me. Daardoor doe ik thuis ook vaker de trappen om boven iets weg te gaan leggen, stap ik rondjes rond tafel als ik bel, enz. enz. 😁
  Ik vind het leuk als die stappenteller in mijn zak trilt om te melden dat ik mijn doel van de dag gehaald heb. Ik wil mezelf geen andere ‘sportieve ‘ verplichtingen opleggen, want die hou ik toch niet vol.

 3. Sinds de Coronacrisis wandel ik weer vaak, ik doe elke dag wel een toertje. Soms maar een 15 minuten, soms anderhalf uur. Af en toe sport ik een beetje, met een Zumba dvd ofzo, maar daar zit geen regelmaat in.

 4. Wandelen gebeurt hier sinds corona enorm veel 🙂 En sinds kort ben ik ook terug begonnen met joggen. Al is het nog steeds keihard afzien 😉

Geef een reactie