Struggle of life

Gelezen: Ontplastic

Ik tikte het e-bookje ergens vorig jaar op de kop. Het was een actie van Standaard Boekhandel met e-books aan spotprijzen. Duurzamer leven en minder plastic gaan gebruiken zijn thema’s die me wel boeien. Vaak kleine inspanningen die toch een groot verschil kunnen maken als we dat allemaal zouden doen.

Begin dit jaar organiseerde ook de plaatselijke Ferm-groep een infosessie rond minder plastic. Het triggerde me om ook dit boekje eens te lezen. Het is niet zo dik en leest vlot omdat het eigenlijk een opsomming van tips is, veel meer dan een geheel of filosofie rond plastic. Het is een lijstje van ‘101 simpele manieren om plastic uit je leven te bannen en de wereld te redden’. Een ambitieuze premisse en dat kunnen ze misschien niet helemaal waarmaken. Anderzijds kan ik me voorstellen dat je er als newbie wel veel uit kan leren.

Het probleem met veel van die boekjes en infosessies rond ontplastic’en voor mij is dat ze teveel aan de oppervlakte blijven. Ze sommen alle bekende tips op die intussen al 5 of 10 jaar meegaan. Eigen boodschappentas meenemen? Doen we al jaren. Herbruikbare watjes? Trouw in mijn kast, grote fan trouwens, ik kocht de mijne bij Minimal Antwerp (no spon). Eigen drinkfles gebruiken en tappen van de kraan? Je wil niet weten hoeveel drinkflessen ik intussen al versleten heb. Ik dacht dan eindelijk eens te ontdekken waar ik zo dicht mogelijk in de buurt een verpakkingsvrije winkel vind (ik zoek ze al lang maar vond ze nooit), blijken ze allebei te sluiten. Weg topidee!

Toegegeven, dit boekje is van 2019 en dus zelf ook al drie jaar oud. Alles is intussen al keihard geëvalueerd. Maar toch mis ik wat nieuwe info om meer te kunnen doen. Al ligt voor mij de drempel wel op ‘het moet haalbaar blijven’. Ik eet momenteel heel veel vegan omdat het op dit moment beter is voor mezelf. Maar de dag dat je me zegt dat ik nooit meer avocado’s, spek of gehakt mag eten omdat dat eigenlijk niet goed is voor het milieu, dan hebben we een probleem. 🙂 Ik beperk in plaats van te schrappen. Tips en inspirerende blogs of boeken welkom eigenlijk! Want uit dit boekje haalde ik niet meteen grote take-aways.

Sterren: ⭐️⭐️⭐️

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de hardcover betaal je 10 euro.

Welke handige tips voor minder plastic pas jij toe? Of waar haal jij inspiratie en nieuwe ideeën?

Getagd , , , ,

1 gedachte over “Gelezen: Ontplastic

  1. Daar ga ik ook eens over bloggen, merci voor de inspiratie. Ben ook wel bezig met het milieu. Ook zoals jij gebruik ik drinkflessen, een boodschappentas en herbruikbare watjes. Maar ik gebruik ook deo in een potje, herbruikbare maandverbanden en een shampooblok. Blabloom is mijn favoriete site.

Geef een reactie