Klein en groot geluk

WK Veldrijden: Koning Wout

Vorige week vlogen de pronostieken lustig in het rond. Wie wordt wereldkampioen veldrijden? Als ik geld had moeten inzetten, had ik dat op Mathieu van der Poel gedaan. Al hoopte ik diep vanbinnen toch dat Wout Van Aert zou winnen. Maar het lot tart je niet, van der Poel zou de nieuwe wereldkampioen worden.

De cross is nog maar net op gang gekomen. Alle favorieten zitten in de kop van de koers. En daar staan ze dan. De twee topfavorieten. De ene met zijn voet in het wiel van de andere. Eerst wat opgejaagd en sukkelig, daarna de kalmte hervindend. Het logisch nadenken keert terug en ze helpen mekaar om uit de ongelukkige situatie te geraken.

Wout Van Aert - probleempje
Bron: Sporza.be, (c) Belga

Terug de fiets op en verder. Maar wat denk je dan op zo’n moment? Er moeten 1001 dingen door je hoofd gaan. Van ontmoediging tot pure revanche. Van ontgoocheling tot adrenaline. En dan is het een kwestie om die drive terug te vinden. Terug alles op alles zetten, trappen alsof je leven er vanaf hangt en hopen dat je het gat kan dichten.

Dat was wat Wout Van Aert deed. Gas geven. Alles of niks spelen. En het leek te lukken. Hij vloog door het veld en het gat op koploper van der Haar werd zienderogen kleiner. Van Aert ging het gewoon doen. En heel België herleefde. Hij reed naar de kop van de koers. Zotjes. Van der Poel had het wat moeilijker om zijn ritme opnieuw te vinden en zou de kop van de koers niet meer halen.

Wie had nog durven dromen dat Van Aert na het akkefietje met van der Poel nog terug zou keren in de kop van de koers en een goeie kans zou maken op de wereldtitel? Ik in elk geval niet. Maar Van Aert deed het gewoon. Hoe spannend kan je een finale van een wereldkampioenschap maken? Minstens even spannend als het WK voor beloften diezelfde ochtend. De toeschouwers en tv-kijkers kregen die dag waar voor hun geld.

Het werd een kat- en muisspelletje met van der Haar. Een gevechtje om de kop. De razendrappe van der Haar troeft Van Aert nog af vlak voor de laatste helling. Maar Van Aert laat zich niet kennen en gebruikt zijn lange benen om van der Haar nog voorbij te steken. Het is hard tegen onzacht.

Bovenaan de berg heeft Van Aert een klein gat. Genoeg om weg te zijn. Genoeg voor de titel. Half België wordt zot. Van diep ongeluk en dikke tegenslag tot een wereldtitel. En Wout? Die gooide zijn armen in de lucht en vierde zijn eerste wereldtitel bij de profs. Eentje die mij kippenvel bezorgde. Janken van geluk. Van Aert gooide alles van zich af na de cross.

Wout Van Aert - Wereldkampioen
Bron: Het Nieuwsblad

Met veel trots kroop hij op het bovenste schavotje. Geflankeerd door van der Haar en Pauwels. Blinkend van trots. Terecht. De witte trui staat hem, de gouden medaille als een herinnering aan een topcross. Koning Wout I. Een jaar lang in de regenboog.

Getagd , , , ,

0 gedachten over “WK Veldrijden: Koning Wout

Geef een reactie