Struggle of life

#JOMO – The Joy of Missing Out

Wat? YOLO? Nee nee, JOMO! The Joy of Missing Out. Vrij vertaald: het genot van niet overal bij te zijn. Een moment voor jezelf inbouwen. En dat is ook even offline gaan en die sociale media negeren. En voor mij ook een beetje back to basics.

Eerlijk? Ik had de term op zich ook nog nooit gehoord. Tot ik een tijdje terug een artikel las in Flair en ik er vorige week ook een blog over las bij It-Girl Kim. JOMO is gebaseerd op FOMO. The Fear of Missing Out. Schrik hebben om ergens niet bij te zijn, overal bij willen zijn en daardoor ook dubbele boekingen hebben. Maar JOMO gaat de andere richting uit, net niet overal bij willen zijn. Momentjes voor jezelf inbouwen en gewoon genieten. Het vertoont daarmee natuurlijk wel heel wat gelijkenissen met een digital detox.

Turn Your FOMO into JOMO

In Flair geeft een lifecoach 5 tips mee om rustig te genieten, ik werp er graag even een blik op.

  1. Het grotere plaatje. FOMO is keuzestress en echt genieten kan pas als je weet wat je op langere termijn wil bereiken. Daar rij ik me al deels vast. Al sta ik daarin al heel wat verder dan een jaar geleden. En hoewel ik nooit gedacht had dat dat een oorzaak was van m’n overbelaste hoofd, brengt het wel meer rust. Nadenken over toekomstplannen helpt dus echt.
  2. Leer neen te zeggen. Echte vrienden hebben daar begrip voor. En de rest heb je niet nodig. Er is niks mis met een rustige avond te verkiezen boven een cafébezoek met vrienden. Ook dat brengt enorm veel rust in m’n hoofd.
  3. Ga voor je keuze. Geniet van de keuze die je gemaakt hebt. Als je kiest voor een rustige avond, pieker dan niet over wat je aan het missen bent op café maar denk alleen aan jezelf. Ik heb een leuke, rustige avond en die heb ik verdiend!
  4. Leer alleen te zijn. Ook dat heb ik terug moeten leren. Met een boek in de zetel of alleen genieten van een filmpje op m’n laptop. Dat was onmogelijk een jaar geleden. Zo zit ik ook best wel graag alleen op de trein met een muziekje en een boek. Alleen een warme chocomelk drinken of alleen naar de cinema, dat is nog een stap te ver. Of misschien moet ik dat gewoon eens proberen.
  5. Besteed je tijd bewust. Een beetje mindfulness als het ware. Kies voor iets dat je écht leuk vindt. En verdoe niet nutteloos veel tijd aan je smartphone. Je zal merken dat je plots veel meer vrije tijd hebt, dan je zelf dacht. Ik merk dat ik hier zelf meer en meer naar neig. Al doe ik het zeker nog te weinig.

Onbewust ben ik er dus meer mee bezig dan ik zelf dacht. Ik heb zelfs zin om nog eens een digital detox te doen. Al zal die moeten wachten tot mijn groot verlof want ik verdien ook deels m’n brood met sociale media. En hier en daar zal ik mijn planning toch nog eens moeten onder handen nemen. Tijd om nog wat keuzes te maken die ik op de lange baan heb geschoven.

Getagd , , ,

0 gedachten over “#JOMO – The Joy of Missing Out

Geef een reactie