Struggle of life

6 tips voor meer productiviteit

Dat ik een ochtendmens ben, weet ik al jaren. Ik sta dagelijks goedgeluimd en zonder al te veel probleem om 5.30u op en ken mijn productiefste moment in de voormiddag. 8-12u dat zijn de golden hours om veel werk te verzetten. Al krijg ik vaak de vraag: hoe hou jij dat vol? Ik dank mijn bioritme!

productiviteit

  • Dagelijkse hetzelfde ritme is mijn redding. Laat mij elke dag op hetzelfde uur opstaan, op hetzelfde uur gaan slapen en op eenzelfde intensiteit werken en ik kan zo eeuwen blijven verder gaan. Nochtans werk ik veel met deadlines (= pieken en dalen) en toch lukt me dat.
  • Ik probeer het aantal pieken te beperken of te compenseren. Een avondvergadering tot 22u of later? Dan probeer ik ’s anderendaags thuis te werken of recup te nemen zodat mijn slaap op peil blijft en ik niet helemaal ontregeld geraak.
  • Ook in de weekends behoud ik een gelijkaardig ritme. Als je elke dag om 5.30u opstaat is slapen tot 8u voor mij al behoorlijk uitslapen. Vraag me dus niet om tot de middag in bed te blijven liggen. Dan is de dag al half gepasseerd tegen dat ik opsta en heb ik een vreselijk ambetant gevoel. Dat kan ik alleen als ik ziek ben.
  • Af en toe een lui weekend doet gewoon deugd of een luie vrije dag. Niks plannen en gewoon in de zetel kruipen met een boek. Heerlijk is dat. Dat is pas optimaal recupereren. Hoofd leegmaken en rusten. Ik kan daar echt van genieten!
  • Het helpt om met vaste ‘werkblokken’ te werken. Zo eet ik rond 9u, 11u, 14.30u en 16.30u iets kleins, ideaal om mijn werkdag in blokjes van 2u in te delen. Het doet wat denken aan de blokplanning die ik vroeger maakte. 1,5u blokken en daarna 15min pauze. Voor mij werkte dat.
  • En qua timemanagement gaf ik mijn tips al eens eerder mee! Goed plannen blijft immers een belangrijk aandachtspunt. Als ik teveel plan in een week, daalt mijn productiviteit zienderogen doorheen de week. Ik lijk wel een leeglopend vat.

Voor mij werken deze tips enorm goed. Welke tips heb jij voor meer productiviteit?

Getagd , ,

Geef een reactie