Varia

Cirque du Tour (de France)

De Ronde van Frankrijk gaat vandaag zijn laatste week in. De renners hebben intussen al twee weken hard gezwoegd. De ene zit nog iets frisser op de fiets dan de andere. Toch keek ik de afgelopen dagen soms vol afschuw naar de beelden van het circus. Mijn favoriete sport verliest van zijn charme, niet door de renners, wel door de supporters en de omkadering.

Ik hou van de koers. De sport van het volk. Een sport waarbij het nog lukt om voor en na de wedstrijden je helden van (heel) dichtbij te bewonderen. Het zijn geen koningen op hun troon maar werkpaarden die zich tussen de mensen begeven. Een handtekening vragen, een selfie nemen of een babbeltje slaan. In de koers kan het nog.

Toch ziet het er naar uit dat het niet meer houdbaar blijft. De grote koersevenementen trekken meer en meer volk. Van alle grote rondes moet de Tour de France toch wel het grootste circus zijn. De bergflanken staan volgestouwd met volk, rijen en rijen dik. Het publiek is ongeduldig. Een stapje naar voor wordt er nog een, en nog een, en nog een … En de weg slibt dicht. Geen doorkomen aan.

Neem daarbij nog eens alle volgers in koers. Cameraploegen voor live-verslaggeving, fotografen die de kranten moeten voorzien, bevoorrading, neutrale wagens, wedstrijdcomissarissen, ploegauto’s etc. Zo’n bergflank krijgt op een Tourdag wel wat te slikken. Het is voor de renners een ware uitdaging om zich een weg te banen naar de top van zo’n col. En dat terwijl zij toch de helden zouden moeten zijn waar alles om draait.

Ik keek dus vol afschuw naar de laatste kilometers van de rit naar de Ventoux. Ook al was het aanvankelijk wel een komisch zicht om Froome al lopend de Ventoux te zien beklimmen! Het verhaal er achter was minder komisch. Zelfs zielig. Schandalig. Al zat dit voorval er al jaren aan te komen en is het verwonderlijk dat er op die bergflanken nog geen ergere dingen gebeurd zijn.

Ik ga me niet uitspreken over de maatregelen die de Tour de France moet nemen. Want van een betalend systeem ben ik geen voorstander. Koers is van het volk, weet je wel. Wat ik wel weet, is dat elke supporter (klein of groot) de hand eens in eigen boezem moet steken. Want als we zelf al allemaal eens onze verantwoordelijkheid nemen, zullen de renners sowieso al veiliger de berg kunnen beklimmen. Verdring mekaar niet, ga niet in het midden van de weg staan en laat renners gerust. Als iedereen met wat meer respect voor de koers en de renners zou handelen, zetten we al een grote stap in de juiste richting. En we kunnen misschien voorkomen dat we als beesten in een kooitje worden gezet achter een nadarafsluiting. Samen moet dat ongetwijfeld lukken. Laten we dat afspreken.

Getagd , , , ,

0 gedachten over “Cirque du Tour (de France)

Geef een reactie