Klein en groot geluk

Er op uit: Wim Helsen – Er wordt naar u geluisterd

Wim Helsen is mijn grote held. Ik ben grote fan van heel wat dingen die hij intussen deed. De humor met een hoek af vind ik echt supergoed. Toen dan begin dit jaar bekend werd dat hij op tournée ging in Vlaanderen was ik er als de kippen bij om mijn ticketjes te bestellen. Zaterdagavond was het dan eindelijk zover. Ik mocht naar mijn grote held!

Wim Helsen - Er wordt naar u geluisterd

Ik vind de shows van Helsen zo geniaal goed omdat hij steengoed is in sfeerschepping. (Dit is intussen de derde show die ik ging zien.) Hij weet van bij de start een perfecte setting neer te zetten. Het is je 90 minuten laten meeslepen in een verhaal. Meestal een geweldig absurd verhaal. Zo absurd dat het weer zo goed wordt. ‘Er wordt naar u geluisterd’ is daarin niet anders.

Helsen neemt je mee naar een rouwcentrum. Hij is gelegenheidslector op de begrafenis van iemand. En de herdenking loopt niet van een leien dakje. Helsen stottert er op los met de nodige spraakverwarringen als gevolg. Uiteraard de nodige schaamtelijke woorden-wissels. Pijnlijk mocht het zich in een echte setting voordoen, waardoor het weer grappig wordt in de show. Alleen had dat deel voor mij wat minder lang mogen duren. Ik was me net aan ’t afvragen of dat nu echt heel de show zo zou zijn toen Helsen er toch opeens een andere draai aan gaf.

Wim Helsen - Er wordt naar u geluisterd (2)

90 minuten lang ligt er wit doek in de achtergrond dat zich langzaam opblaast. Eerlijk? Het was al half opgeblazen vooraleer ik door had dat er in de achtergrond ook iets te beleven viel. Als je focust op Helsen zelf en zijn verhaal, let je totaal niet op de achtergrond. En uiteindelijk is de opgeblazen bal maar één zinnetje in de show waard. Een beetje zonde, want ik had er net iets meer van verwacht.

Maar als we die lange spraakverwarringen en het schamele gebruik van de witte bal buiten beschouwing laten (het zijn slechts kleine spatjes op een voor de rest smetteloos blazoen), is ‘Er wordt naar u geluisterd’ wel weer een steengoede show. Helsen slaagt er in een verhaal vanuit een uniek standpunt te vertellen. Een maf, absurd en misschien wel vergezocht verhaal wat je nooit zelf zou overkomen. Maar net dat maakt het zo geniaal. Uniek. Weinig anderen die dat in België kunnen.

Wim, ik kijk nu al uit naar je nieuwe show!

Ging jij al eens kijken naar Wim Helsen? Wat vond je van zijn show(s)?

Getagd , , ,

1 gedachte over “Er op uit: Wim Helsen – Er wordt naar u geluisterd

Geef een reactie