Boekenwurm

Gelezen: Op snelheid – Mark Cavendish

Het laatste boek dat ik van Leeslijst #16 nog moest lezen was er eentje over Mark Cavendish. De Britse spurtbom. Vroeger echt een pain in the ass (sorry voor de uitdrukking) in het peloton. Maar uitgegroeid tot één van de betere sprinters in het peloton. En gelukkig wat gekalmeerd doorheen de jaren.

Mark Cavendish - Op Snelheid

Auteur: Mark Cavendish
Uitgeverij: Tirion Uitgeverij

‘Op Snelheid’ gaat over de periode van Cavendish bij HTC Highroad tot bij Quick-Step. De jaren dat het ettertje kalmeerde en gewoon een topcoureur werd. Over hoe een vrouw en kinderen hem tot de jaren van verstand brachten. Maar ook hoe hij moest knokken in de wielerwereld om toch gewoon zijn ding te kunnen.

Doorheen de jaren heb ik wel wat respect gekregen voor de renner Mark Cavendish. Toegegeven, in zijn beginjaren was hij ronduit irritant en arrogant. Hij manifesteerde zich net iets te hard in de sprint en was dan nog eens agressief na de streep ook. Ok ja, een sprinter heeft nu eenmaal een opvliegender karakter. Maar goed, het kan ook anders.

Maar dankzij het boek ben ik ook wel wat dingen te weten gekomen. Hoe hij bij HTC Highroad de sterkhouder was aan een spotprijs. Maar hoe regelmatig sportief in het zak werd gezet. Zowel bij HTC als bij Sky. Een verhaal heeft altijd twee kanten, maar een grond van waarheid zal er altijd zijn. Ondanks het feit dat hij extreem succesvol was in de meeste grote rondes, moest hij vaak het onderspit delven binnen de ploeg. Zonde toch van het talent.

Ik kreeg doorheen het verhaal heel veel bewondering voor de manier waarop hij met alle tegenslagen omging. Hoe hij telkens bleef terugvechten en telkens gewoon terug op die fiets kroop ondanks het gebrek aan vertrouwen van sommige kanten. ‘Op Snelheid’ laat eens een andere kant van Cavendish zien en is daarom echt een aanrader. Tekstueel had het voor mij nog net iets eenvoudiger gemogen, sommige passages heb ik echt twee-drie keer opnieuw moeten lezen om ze goed te begrijpen. Maar het is slechts een kleine kanttekening bij een voor de rest interessant boek.

Getagd , , , , , ,

Geef een reactie