Boekenwurm, CommCommComm

Gelezen: Een jaar offline – Bram Van Montfoort

Op het Boekenfestijn bots ik al eens op interessante boeken. En zeker in de categorie ‘vakliteratuur’ doe ik daar al eens een ontdekking. Toen ik ‘Een jaar offline’ zag passeren, heb ik even getwijfeld maar voor een klein prijsje nam ik em graag mee naar huis. Zowel de kaft als de covertekst prikkelde me.

Bram Van Montfoort - Een jaar offline

Auteur: Bram Van Montfoort
Uitgeverij: Uitgeverij Moon

Offline gaan in een wereld die voortdurend online is, is een uitdaging maar lijkt me ook een ongelooflijke opluchting. Volhouden is dus de boodschap. Een fascinerende uitdaging. Hoe zoek je alternatieven? Hou je dat makkelijk vol? Hoe reageert je omgeving? En ondervind je het zelf? De titel alleen al riep een hoop vragen bij mij op. Hoog tijd om het boek gewoon te lezen.

Bram vertelt zijn verhaal per maand en koppelt zijn eigen verhaal aan wat tips en tricks en de observaties van een verslavingsdeskundige. Hij beschrijft stap voor stap de uitdagingen die hij is aangegaan. En dan gaat het niet enkel om ‘gewoon’ offline gaan. Maar vooral naar het zoeken van alternatieven. Een onvindbare telefooncel, diensten die enkel nog online beschikbaar zijn of het uitstellen van een stage omdat je enkel offline opzoekingswerk kan doen.

En hoewel Van Montfoort duidelijk een paar grenzen moet overschrijden (en wat dingen opgeven) om helemaal in de ‘offline-zone’ te komen, ziet hij er na verloop van tijd ook de deugden van in. Ik herkende er ook wat dingen uit mijn eigen ‘digital detox’ in: tijd die vrijkomt om dingen te doen die je al zo lang wil doen, een groter gevoel van rust en #jomo.

‘Een jaar offline’ dateert uit 2012, wat weer 5 jaar geleden is. Intussen gaat de onlinewereld aan een sneltreinvaart verder en wordt de uitdaging om offline te gaan misschien nog wel groter. Het boek was voor mij wel een schop onder m’n gat om terug wat bewust te worden van hoeveel ‘online’ er in je dagelijkse leven sluipt. Les weer eens geleerd, extra bagage om mee te nemen op mijn verdere trip door de online wereld. Een realitycheck die misschien eens een remake moet krijgen. Veel bewondering voor het project van Bram Van Montfoort deed. Ik zou het zelf geen jaar volhouden denk ik.

Getagd , , , , ,

3 gedachten over “Gelezen: Een jaar offline – Bram Van Montfoort

  1. Ik heb het ook gekocht op het Boekenfestijn (zo’n 2 jaar terug denk ik) en vond het ook een leuk boek. Zijn schrijfstijl vond ik gemakkelijk lezen en hij laat je inderdaad inzien hoe het offline kan, hoewel ik het ook zeker geen jaar zou kunnen volhouden.

Geef een reactie