Klein en groot geluk

Katrien en de 7 hoofdzonden

De afgelopen weken verschijnen er op verschillende mamablogs schrijfsels rond ouderzonden. Onder andere bij Evi, Josefien en Kelly. Hier loopt nog geen kleine koter rond, maar ik vond de 7 hoofdzonden wel een boeiend onderwerp om het eens over te hebben in deze #40dagenbloggen.

1. Superbia (hoogmoed – ijdelheid)

Ik ben niet hoogmoedig. Integendeel, ik ben eerder het voorzichtige, terughoudende type. Ik zal niet snel hoog van de toren blazen en denk altijd ‘je moet met twee woorden praten’. Toch kan ik me inbeelden dat ik door mijn introverte kantje soms wel arrogant kan overkomen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik me pas in gesprekken meng als ik de mensen wat beter ken en kan inschatten.

2. Avaritia (hebzucht – gierigheid)

Ik ben niet gierig. Ik geef graag. Zo maak ik er wel werk van bij verjaardagen van vriendinnen om met een leuk cadeau op de proppen te komen. En ook bij kerst probeer ik voor #bf altijd een leuk, origineel cadeau te kopen. Dat hoeft ook niet altijd veel te kosten. Daarnaast leg ik gasten die hier op bezoek komen, graag in de watten met hapjes en drankjes. Ze zullen hier nooit iets te kort komen. En als we uitgaan, zal ik zeker mijn trakteerrondje niet overslaan.

img_4019

Anderzijds heb ik wel een aantal spullen die ik niet snel deel. Onder het motto ‘Joey doesn’t share food’ eet ik liefst eerst van m’n portie frietjes of chips. Als ik het daarna niet opkrijg, deel ik met veel plezier uit. Net zoals ik een paar waardevolle spullen niet graag deel. Mijn laptop (een MacBook) wordt alleen door mij en #bf gebruikt, met anderen heb ik het echt moeilijk. Net zoals m’n fototoestel en bijbehorende lenzen die ik echt wel wat geld gekost hebben. Ook op m’n boekencollectie ben ik nogal gesteld. Ik leen al wel eens een boek uit, maar mijn jeugdboeken zomaar aan kinderen geven? How maar, dat is een stap te ver, ik wil graag alles in originele staat terug.

3. Luxuria (onkuisheid – lust – wellust)

Dit vond ik echt een moeilijke. Ik ben daarom eens gaan spieken bij de ‘ouderzonden’ voor de inspiratie: “waar plaats jij jezelf eens op de eerste plaats” of nog “hoe bouw je tijd voor jezelf in”.

Ik vind me-time best wel belangrijk. Ik heb regelmatig graag eens een paar uur of een dag voor mezelf. Terwijl #bf gaat fietsen, doe ik aan selfcare. Dan ga ik lopen, lees ik een boek of blog ik er op los. Rust rond mezelf, een zenmomentje. Even op adem komen.

4. Invidia (nijd – jaloezie – afgunst)

Ik ben niet meteen het jaloerse type. Al durfde ik me vroeger wel eens te vergelijken met anderen. En wilde ik soms toch eens zijn zoals anderen. Mijn gezondheid heeft me tijdig doen inzien dat je daar echt niet gelukkiger van wordt. En sindsdien kan ik dat best wel goed loslaten. De focus ligt op mezelf en ik kan alles veel beter relativeren.

5. Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)

Ik ben alles behalve gulzig. Ik haat het gevoel van teveel te eten en op andere vlakken deel ik te graag om gulzig te zijn. Anderzijds heb ik het wel moeilijk om dingen los te laten. Zeker niet de dingen waar ik van mezelf vind dat ik goed in ben. Op dat vlak ben ik wel ik eerder het ‘wat-ik-zelf-doe-doe-ik-beter’-type. Dus misschien is dat ook wel wat gulzig zijn.

6. Ira (woede – toorn – wraak – gramschap)

Op dat vlak ben ik zeker te braaf. Ik kan in mezelf wel eens boos zijn, soms ronduit woedend. Maar ik ga dat zelden tot nooit uiten tegenover andere mensen. Vaak gaat het vooral om frustratie, eerder dan woede of wrok. En soms denk ik dat ik toch wat meer op m’n strepen moet staan. Maar dan denk ik ook al eens ‘ach, wat zal het opleveren’ en laat ik het gewoon passeren.

Quote Angry

7. Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid)

In mijn job en als vrijwilliger ben ik een harde werker. Ik ben niet gemaakt om stil te zitten of de helft van de tijd met m’n vingers te draaien. Ik moet nuttig bezig kunnen zijn of het zal mij snel tegensteken. Dat neemt niet weg dat ik af en toe eens een absolute rustdag inlas. En dan kan ik echt lui zijn. Zetel liggen, boekje lezen en zelfs te lui zijn om iets uit de koelkast te gaan halen. Er is niks mis met alles eens even te laten varen.

Wat is jouw grootste hoofdzonde? Op welke vlakken uit zich dat?

Getagd , ,

0 gedachten over “Katrien en de 7 hoofdzonden

  1. Ik heb vooral last van frustratie en een beetje woede in de wagen. Zeker als ik in de file sta, dan kan ik me echt opwinden in al die andere – in mijn ogen hopeloos trage – chauffeurs

Geef een reactie