Struggle of life

Of ik ooit vegetariër wou worden?

De #40dagenbloggen-challenge van Kathleen schotelt je af en toe pittige vragen voor. Vragen om eens even bij stil te staan. Bij sommige vragen had ik niet meteen zoiets van ‘daar moet ik zeker eens over schrijven’. Maar net daarom zijn ze vaak extra interessant om toch eens goed over na te denken.

Heb je ooit overwogen om vegetariër/ veganist te worden? Waarom wel of waarom net niet? Als je al vegetariër/ veganist bent, waarom heb je ooit die keuze gemaakt?

Als ik daar even over nadenk, heb ik nooit overwogen om vegetariër of veganist te worden. Of toch zeker niet bewust. Anderzijds heb ik er wel met overtuiging voor gekozen om minder vlees te eten en me toch wat bewuster te worden van wat ik eet. Ik ben eerder een flexitariër zoals dat dan heet. Ik eet minder vlees en zo vaak ik kan vleesloos maar voor mij hoef je geen heel menu aan te passen.

Sowieso eet ik al niet zo graag vlees. Biefstukken, koteletten, varkenshaasjes … vind ik echt niet lekker en op restaurant kies ik zelden of nooit voor de grote vleeshopen. Ik ben meer fan van vis, kip of vleesloze gerechten. Maar het is ook mijn beperkte bijdragen om onze ecologische voetafdruk toch wat te verkleinen. Maar guilty, ik heb een zwak voor spek en gehakt. En af en toe kan zo’n lat ribbetje op restaurant bijzonder goed smaken.

Quote veggie

Ik ben ook te weinig creatief in de keuken om volledig vegetariër te worden. Laat staan veganist. Want ik ben verslaafd aan kaas en melkproducten. Al probeer ik ook daar naar alternatieven te zoeken. Intussen verslaafd aan soja chocomelk en ik bak met sojaboter. Dus kaas zal wel mijn grootste zwakke plek blijven.

Laat ons het er op houden dat ik wel bewust bezig ben met wat ik eet en van waar dat eten komt. (Ik eet bv. enkel lokale appelen, Haspengouw for the win!) Maar dat ik niet meteen alle vlees over boord gooi.

Ben jij vegetariër? Waarom wel/niet? En indien ja, hoe blijf je creatief in de keuken?

Getagd , , ,

0 gedachten over “Of ik ooit vegetariër wou worden?

  1. Ik ben sinds vorig jaar veganist. Reden? Een mix van gezondheid, dierenleed en milieu.
    Ik heb een aantal kookboeken in huis gehaald vol veggie/vegan recepten en daaruit haal ik mijn creativiteit. Dat en Pinterest 🙂

  2. Ik ben al meer dan 20 jaar vegetariër. Reden: de lammetjes bij ons thuis in de wei. Maar ondertussen ook het milieu en mijn gezondheid. Ben je al ingeschreven op de nieuwsbrief van donderdag veggiedag? Elke donderdag een receptje in je mailbox. Ik ben trouwens totaal niet creatief in de keuken, mijn vriend is de chef-kok bij ons thuis. Zelf een flexitariër maar hij kookt altijd veggie als we met ons tweeën zijn. Dat is pas een gerief om in huis te hebben! Top trouwens dat je wel bewust keuzes maakt en lokaal eet bijvoorbeeld.

  3. Hier een beetje hetzelfde. Ik kook thuis niet meer met vlees, vooral op vraag van mijn dochter, maar zelf mis ik het ook niet. Wel maak ik één keer per week vis klaar (met ASC/MSC label of goedgekeurd door WWF-app), dat zou ik echt niet kunnen (of correcter: willen) missen. Buitenshuis eet ik alles, en op mijn boterham ligt ook wel eens charcuterie en geregeld vis. Ik probeer nu ook koemelk te minderen, kaas schrappen gaat nog wel zolang geiten- en schapenkaas wel mogen, maar boter vind ik moeilijker. Soyamelk vind ik vies, maar havermelk lust ik wel (en kokosmelk, maar dat heeft zo’n typische smaak dat het niet met ieder gerecht gaat) en ga ook nog noten- en rijstmelken uitproberen.

  4. Ik ben een when-at-home-vegan, elders eet ik wel eens kaas of zo als het echt niet anders kan. Vlees at ik graag, maar dat eet ik ondertussen al een 20 tal jaar niet meer. En kaas, melk, eieren, lust ik niet zo graag 🙂
    Ik ben niet zo’n keukenprinses maar de laatste tijd probeer ik eens te koken op recept en die vind ik meestal op de site van EVA

  5. 100% vegetariër niet want ik kan af en toe enorm genieten van een lekkere hamburger. Maar verder ben ik net als jij eerder grote fan van vleesloze gerechten of gerechten met bijvoorbeeld kip. Ik merk wel dat vegetarische en veganistische maaltijden mijn maag & darmen deugd doen dus ik probeer dat wel regelmatig in het weekmenu op te nemen

Geef een reactie