Struggle of life

Waarom ik niet creatief ben (of toch wel)

Creatief zijn. Voor mij een eeuwig dilemma. Want wat is precies creatief zijn? Is dat mooi waarheidsgetrouw kunnen tekenen? Abstracte schilderijen maken? Of is teksten schrijven zonder fouten en met een leuk verhaal ook creatief zijn? Het is een discussie die zich eigenlijk al jaren in mijn binnenste afspeelt. Ik vertel je graag waarom.

Ik heb mezelf nooit echt creatief gevonden. En toch krijg ik regelmatig te horen ‘dat ik toch echt wel creatief ben’. Ik ben dan altijd superverbaasd, want waar halen ze dat eigenlijk? De vraag dook in het verleden ook al eens op op sollicitatiegesprekken en dan wist ik nooit goed wat te zeggen.

Waarom ik mezelf totaal niet creatief vind?

 • Behalve stokmannetjes kan ik absoluut niet tekenen. Zelfs met een mooi voorbeeld en een goeie leraar, zien mijn eigen dingen er altijd uit als een flauw afkooksel van wat voorgetekend stond.
 • Ik ben alles behalve kunstzinnig aangelegd. Boetseren, schilderen, knutselen … Mijn handen zijn daar duidelijk niet voor gemaakt. En aan het principe ‘Laat het uit jezelf’ komen, heb ik een broertje dood. Als mijn logisch brein niet gewoon iets kan bedenken, dan zal het zeker niet vanzelf komen.
 • Tijdens brainstorms zal ik zelden degene zijn die zomaar even los uit de pols 10 ideeën brengt. Ideeën waar echt iets mee te doen valt. Wilde fantasie heb ik genoeg, laat dat duidelijk zijn.

Quote Creativity

Waarom ik mezelf wel creatief vind?

 • Ik ben redelijk muzikaal aangelegd. Ik heb gevoel voor ritme en mijn muziekopleiding heb ik zonder al te veel moeite doorzwommen. Toch ben ik een berekende muzikant, geen gevoelsmuzikant. Neem mijn partituur weg en ik ben gehandicapt.
 • Ik hou van schrijven. Mijn blog is daar het levende bewijs van. Ik heb al meerdere keren gezegd dat ik veel beter alles geschreven krijg dan dat ik het gezegd krijg. Maar ik heb dat nooit als creativiteit gezien. Ik heb te weinig ingezien dat ik hier wel degelijk dingen creëer. Ook al zijn dat dan geen gedichten.
 • Af en toe heb ik echt wel geniale ingevingen. Alleen hebben die mij wat meer tijd nodig. Als ik een opdracht krijg, moet ik alles eerst wat kunnen laten bezinken. Het moet de tijd krijgen om in mijn onderbewustzijn te rijpen. En dan plots, zie ik het licht en kom ik vaak wel met een goed en doordacht idee.
 • En ik mag dan al niet kunstzinnig aangelegd zijn op vlak van schilderen, tekenen of boetseren. Maar ik ben wel een kei in kleuren op nummer! Nah.

Dus samengevat, als ik het zo bekijk, mag ik mezelf best wel creatief noemen. En misschien moet ik gewoon geloven in mijn eigen kunnen. Want ik ben dan misschien niet meteen het kunstzinnige type maar ik heb best wel mijn creatieve kantjes.

Ben jij creatief? Waarom wel/niet?

Getagd ,

0 gedachten over “Waarom ik niet creatief ben (of toch wel)

 1. Creatief zijn is ook wanneer je oplossingen bedenkt waar niet iedereen op zou komen (eentje is dikwijls al genoeg). Of een lekkere maaltijd op tafel zetten met weinig ingrediënten.

 2. Volgens mij is iedereen wel ergens creatief in want het heeft niet altijd iets met schilderen of tekenen ofzo te maken. Ideeën bedenken, koken, de tuin aanleggen, je huis herinrichten, foto’s maken, breien, … ik zeg maar wat dingen. Ik vond mezelf ook nooit echt creatief, maar ik schrijf graag en ik maak graag collages en ik ben graag bezig met ons huis, ik schrijf brieven en krabbel in mijn bullet journal dus al bij al valt het hier best wel mee 🙂

 3. Ik vond dat vroeger ook van mezelf, dat ik helemaal niet creatief ben. Want ik ben een ramp in tekenen en knutselen en haatte de lessen plastische opvoeding op school. Maar ik heb een levendige verbeelding, bedenk al eens slimme trucjes om het leven gemakkelijker te maken en ik schrijf. Het heeft lang geduurd voor ik beseft dat dit ook allemaal creatief genoemd kan worden.

 4. Beetje zoals jij omschrijft: ik ben niet diegene die veel knutselt of bij wie tijdens een brainstorm meteen geweldig goeie ideeën naar boven komen. Maar op rustige momenten of tijdens het sporten kan ik wel al eens een geniale ingeving krijgen.

 5. Ik ben absoluut niet creatief als het gaat om knutselen: ik kan niet recht knippen, tekeningen die ik maak trekken op niets en ook met naald en draad moet je mij niet laten hannesen. Daarentegen ben ik creatief met ideeën en kom ik met behulp van technologie creatief uit de hoek in fotografie, video, animatie .. maar het echte offline knip- en plakwerk is niet aan mij besteed.

 6. Je kan echt op verschillende manieren creatief zijn. Tekenen kan ik zelf totaal niet. Een rechte kader tekenen is al een uitdaging. Haken, breien, kruisjessteken en het knutselen van kaartjes lukken me dan weer wel. Eigenlijk vind ik het gewoon al leuk om nieuwe dingen te bedenken. Van zotte ideetjes voor een nieuwe blogpost tot een opstelling voor een Bookstagram-foto. Ook in de tijd dat ik cupcakes versierde vond ik het leuk om een gepersonaliseerde versiering te bedenken voor iemands verjaardag. Mijn broer doet geen van die dingen maar hij is er wel een ster in om vanalles dat niet meer werkt opnieuw aan de praat te krijgen en eigenlijk vind ik dat evengoed creatief zijn.

Geef een reactie