Boekenwurm

Katrien is fan van leesclubs maar durft niet zo goed.

Leesclubs boeien mij wel. Een groep gelijkgestemde zielen die op regelmatige basis samenkomen om samen boeken te bespreken. Enorm fascinerend voor de boekenwurm in mezelf. Maar toch nog net wat te hoogdrempelig. Het schrikt wat af omdat ik het eigenlijk ook niet zo goed ken en ze vaak niet dicht bij huis zijn.

Ik lees bij andere boekenbloggers regelmatig over de leesclub(s) waar ze inzitten. Bv. bij Marcia of Audrey. Ze combineren het bespreken van een boek vaak met een leuke activiteit (high tea, speurtocht in een boekenwinkel …). En dan denk ik ‘dat zou ik ook leuk vinden’. Maar toch zet ik dat idee nooit om in de praktijk. Tijdsgebrek, verre locatie en twijfels of het wel iets voor mij is, zijn de belangrijkste boosdoeners denk ik.

Waarom ik zo twijfel? Wel, ik ben geen snelle lezer. Ik lees veel maar als ik het tempo van veel collega-boekenbloggers zie, ben ik echt een trage lezer. Ik wil ook gewoon ten volle begrijpen wat ik lees. En als ik daar dingen voor moet herlezen, dan doe ik dat ook gewoon. Daarnaast ben ik ook geen analyticus van boeken. Ik hou van de algemene sfeer van een boek, van vlot geschreven teksten. Maar ik analyseer niet elk woord of zin.

En soms heb ik dan wel wat spijt als ik de leuke verslagjes van de boekenclubs op blogs lees. Dan had ik er ook wel graag willen bij zijn. Maar dan kijk ik in mijn agenda en weet ik ook weer waarom ik het niet doe ;). Onlangs ontdekte ik bij Bol.com een mooi alternatief: De Young Adult Read-A-Long. Ze moedigen je aan om een bepaald boek te lezen en samen met hen te bespreken.

Best wel een mooi initiatief, die Read-A-Long en mocht ik niet zoveel andere opdrachtjes doen, ik zou er echt wel werk van maken om mee te doen. Maar een paar van mijn challenges van dit jaar, zorgen ervoor dat het moeilijk in mijn agenda past!  Maar hou je van Young Adult-boeken? En wil je ze graag met anderen bespreken, online? Doe dan zeker mee want het is zeker de moeite. Wie weet komen we elkaar daar toch eens tegen, als ik wat meer tijd gevonden heb!

Getagd ,

0 gedachten over “Katrien is fan van leesclubs maar durft niet zo goed.

 1. Een echte boekenclub zou niks voor mij zijn denk ik, want ik lees graag wat ik zelf wil en op mijn eigen tempo. En ik zou ook niet veel te vertellen hebben denk ik. Al vind ik ook wel dat het altijd leuk klinkt als ik het bij anderen lees.
  Ik zit wel in de online boekenclub van Verbeelding Bookchallenge op Goodreads en heb al 2 keer meegedaan aan een meetup daar van, wat heel leuk was.

  1. Ik heb de Bookchallenge opgegeven omdat mijn andere challenges al zoveel inspanning vragen 🤔. Maar ik wist niet dat ze een boekenclub hadden dus misschien moet ik toch echt eens hernemen :).

   1. Denk zelfs niet dat het verplicht is om mee te doen met de challenge om op Goodreads bij de club te horen.
    Toen ik de eerste keer ging, zat ik zelfs nog niet op Goodreads en ik ben toch met open armen ontvangen 🙂

 2. Ik zou het wel leuk vinden om lid te zijn van zo’n leesclub, maar dan eerder voor het sociaal contact. Net als jij analyseer ik geen zinnen of zit ik geen mooie woorden te onderlijnen, laat staan dat ik de thematiek grondig onderzoek. Laat mij dus maar gewoon op mijn eentje lezen.

 3. Oh lijkt me wel fijn te zijn! Ik zou zelf heel graag lid willen zijn van een leesclub maar er zijn net als bij jou een aantal redenen waarom ik dat momenteel niet ben. Maar wie weet biedt bol wel een mooi alternatief 🙂

 4. Ik ben eigenlijk nog maar één keer naar een leesclub geweest en dat was omdat ik Audrey proficiat wilde wensen op de tweede verjaardag van haar leesclub. Als ik heel eerlijk ben moet ik echter bekennen dat ik het leuker vind om een namiddag met een boekenvriendin af te spreken en uitgebreid te praten over de boeken die we wel/niet leuk vinden. Ik ging de afgelopen weken naar twee boekige evenementen (YALfestBE en Clavis Book Café) en dat was langs de ene kant heel erg leuk en interessant. Toch is het daar vooral een kwestie van mensen (terug)zien zonder dat je echt uitgebreid kan bijpraten en tja, tijdens een gesprek met twee mensen lukt dat nu eenmaal het beste.

Geef een reactie