Boekenwurm

Gelezen: Zo haal je meer uit je brein – Theo Compernolle

Voor de leesclub van Bol.com mocht ik een tijd terug een aantal boeken opgeven die binnenkort uitkomen en waar ik wel benieuwd naar was. Ik gaf er een aantal door en kort daarna lag het eerste exemplaar al in m’n bus. Een supercompact boekje waar ik hopelijk veel uit kon leren. Zo haal je meer uit je brein is ook gewoon een titel die veel verwachtingen creëert.

Auteur: Theo Compernolle
Uitgeverij: Lannoo

Zo haal je meer uit je brein is een verbazend dun boekje. Het telt 138 pagina’s die voornamelijk enkel aan de rechterkant bedrukt zijn. De linkerkant wordt enkel gebruikt voor schema’s die de tekst verduidelijken. Je kan het dus aan een sneltempo uitlezen. Het boek is eigenlijk een bondige samenvatting van ‘Ontketen je brein’ van dezelfde auteur. Geen zin om het volledige boek te lezen, dan kan je in een paar uurtjes tijd de essentie lezen in dit boekje.

In tegenstelling tot veel andere ‘zelfhulpboeken’ is Zo haal je meer uit je brein echt wel een aanrader. Doordat het kort en bondig is, beperkt het zich echt tot de essentie en toch krijg je nog heel concrete tips en tricks om in de praktijk om te zetten. Ik neem er zeker wel wat dingen uit mee.

Het boek start met wat theoretische achtergrond. Die is ook wel nodig om de context beter te begrijpen maar vooral ook om eens stil te staan bij jezelf. Hoe ga ik met technologie om in mijn dagelijkse leven, welke plaats neemt het in en hoe gemakkelijk kan ik het opzij schuiven.

Je leert er begrijpen hoe je brein werkt. Het valt wat te vergelijken met het geheugen van een computer. Als je een taak niet volledig afwerkt, maar intussen iets anders doet (het zogenaamde multitasken), moet je brein dat tijdelijk ergens opslaan en duurt het veel langer om nadien gewoon verder te doen aan die taak.

Welke 4 dingen neem ik zelf mee uit het boekje?

  • Gedaan met multitasken. Begin met een taak, maak die af en begin dan pas aan een volgende taak.
  • Werk in batches. Concentratiemomenten van 1 tot 1,5u waarin ik doelbewust aan een project of taak werk zonder me te laten onderbreken door andere mensen, mails of telefoons. In de praktijk niet altijd haalbaar, wel nastreefbaar.
  • Ik steek m’n gsm voortaan weg als ik op restaurant ben of iets ga drinken met vrienden. Dan is de drang om er naar te grijpen ook veel kleiner. Niets zo ambetant dan iemand die constant z’n gsm checkt terwijl je er tegenover zit. Dus waarom zou ik het zelf dan doen?
  • Ik las ‘verveelmomentjes’ in om mijn brein de tijd te geven om alles te verwerken. Breinloze taakjes of zelfs gewoon ‘niks doen’. Niet nodeloos informatie blijven in je brein stoppen, maar tijd nemen om de informatie die je opdeed te verwerken.

Het boek heeft me wel getriggerd om ook ‘Ontketen je brein’ eens te gaan lezen. Iets voor op m’n ’to be read’-lijstje dus.

Getagd , , , , , , ,

Geef een reactie