Boekenwurm

Gelezen: Harry Potter en de Vuurbeker – J.K. Rowling

Onlangs maakte het Leesmagazine van Bol.com een reeks naar aanleiding van 20 jaar Harry Potter. Voor de gelegenheid herlas ik Harry Potter en de Vuurbeker. Het vierde boek in een reeks die nooit verveelt. J.K. Rowling wist duidelijk hoe ze een sterk verhaal en een sterke reeks moest neerzetten. Harry Potter groeide uit tot een klassieker, een boekenreeks die je moet gelezen hebben. En De Vuurbeker valt daarin zeker niet uit de toon.

IMG_4631

Auteur: J.K. Rowling
Uitgeverij: De Harmonie

Duister begin
Het boek start met een ietwat duistere scène die zich afspeelt in Villa Villijn. Voldemort heeft er zijn intrek genomen in de hoop terug sterker te worden. Met Wormstaart aan zijn zij, wil hij er in slagen om weer angst en verderf te zaaien. Het is ook het moment dat Harry de eerste pijn in zijn lidteken krijgt. Het lidteken zorgt voor een connectie tussen Harry en Voldemort en keert regelmatig terug in het verhaal.

WK Zwerkbal
Nog voor het schooljaar start, wordt Harry bij de Duffelingen opgehaald door de familie Wemel. Ze hebben voor hem een bijzonder uitje in petto, nl. het WK Zwerkbal. Heel de familie, inclusief Harry en Hermelien trekken er op uit voor het grootse evenement. De match brengt veel spanning maar ook achteraf gebeuren er vreemde dingen. Allemaal tekenen die duidelijk maken dat Dooddoeners ook voelen dat Voldemort sterker wordt.

Toverschooltornooi
Maar de rode draad doorheen het vierde Harry Potter-boek is het Toverschooltornooi. De leerlingen van Zweinstein zullen het opnemen tegen Franse en Hongaarse leerlingen ineen loodzwaar tornooi. De leerlingen die oud genoeg zijn mogen hun namen in de Vuurbeker doen. Die selecteert dan per school een afgevaardigde. Tot plots ook Harry’s naam uit de Vuurbeker tevoorschijn. Nochtans stelde Harry zich nooit kandidaat én is hij te jong om deel te nemen. Maar de Vuurbeker geeft geen keuze, Harry zal moeten deelnemen aan het tornooi.

De opdrachten
De deelnemers krijgen drie loodzware opdrachten voorgeschoteld die hen sterk op de proef stellen.  De slotproef van het tornooi moet het kroonstuk worden.  De vier deelnemers gooien zich vol in de strijd. Maar het tornooi eindigt in mineur. Met de heropleving van Voldemort. Al wil niet iedereen dat geloven.

Het vierde Harry Potter-boek moet dus niet onderdoen voor de eerste drie. Het verhaal neemt je op sleeptouw en je wil gewoon weten hoe het verdergaat en hoe het afloopt. Het boek verveelt je geen moment en je wil gewoon meteen deel vijf lezen.

Deze review verscheen eerst op het Leesmagazine van Bol.com. Bedankt aan Bol.com voor een reviewexemplaar. Dat had geen invloed op mijn eerlijke mening.

Getagd , , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Harry Potter en de Vuurbeker – J.K. Rowling

  1. Wij beleven de avonturen ook opnieuw. Lang geleden de boeken in het Engels gelezen en nu luisteren we samen met de kinderen naar de luisterboeken. Blijven fantastische verhalen !

Geef een reactie