Boekenwurm

Gelezen: Feitenkennis – Hans Rosling

10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt. Het lijkt een ambitieuze premisse van Hans Rosling. In Feitenkennis gaat hij aan de slag met 10 instincten die ons wereldbeeld sterk vervormen om allerlei redenen. En geen nood het is een realistisch boek dat je toch nog een beetje hoop in de wereld geeft.

Het boek start met een testje van 13 vragen. Vragen die je met de neus op de feiten drukken en zwart op wit bewijzen dat ons wereldbeeld veel te negatief is. Mensen interpreteren feiten immers verkeers. Zelfs wereldleiders die over de meest recente informatie beschikken falen bij de test. Want via de media krijg je een overdramatisch wereldbeeld opgedrongen. Feitenkennis probeert aan de hand van 10 instincten je een wereldbeeld gebaseerd op feiten te geven.

10 instincten

Het boek bestaat grofweg uit 10 hoofdstukken. Eentje per instinct:

  • Kloofinstinct:Een verhaal bestaat vaak uit wij vs zij, terwijl de waarheid eigenlijk in het midden ligt.
  • Negativiteitsinstinct:De neiging om eerder het slechte te zien dan het goed.
  • Rechte-lijninstinct:Een redenering van iets dat was doortrekken naar de toekomst.
  • Angstinstinct:Het beeld dat wereld vol gevaren zit, is nog nooit zo wijdverbreid geweest als nu, terwijl de wereld nog nooit zo veilig en weinig gewelddadig is geweest als nu.
  • Grootte-instinct:Grote cijfers lijken vaak automatisch groot, maar je moet ze altijd in een context plaatsen.
  • Generalisatie-instinct:Het instinct zorgt ervoor dat we conclusies trekken over een hele categorie op basis van een paar uitzonderlijke voorbeelden.
  • Lotsinstinct:Het is altijd zo geweest en het zal niet veranderen.
  • Eenperspectiefinstinct:De voorliefde voor één oorzaak en één oplossing.
  • Zondebokinstinct:Op zoek gaan naar een duidelijke, simpele reden waarom er iets naars gebeurd is.
  • Urgentieinstinct:Het gevoel hebben dat je moet handelen maar niet goed weet hoe.

Vervormd wereldbeeld

Het zijn de 10 instincten samen die ervoor zorgen dat je een verkeerd wereldbeeld hebt. En dat is volstrekt normaal. Je wijkt daar als individu niet vanaf van andere categorieën. Het zijn deels de media die een fout wereldbeeld blijven verspreiden en zo de foute informatie in stand houden. Maar je kan het hen niet kwalijk nemen. Want het nieuws wordt geschreven door individuen die net zo’n fout wereldbeeld hebben als jij en ik.

Kritisch nadenken

De enige oplossing voor een fout wereldbeeld is Feitenkennis. Door in de toekomst stil te staan bij de 10 instincten als je nieuwsberichten leest, kan je alles in een betere context plaatsen. Dat zal er dan weer voor zorgen dat je wereldbeeld bijgesteld wordt en minder gevoed zal worden met foute informatie.

Samengevat

Feitenkennis is een eye-opener gebaseerd op logisch nadenken. Want als je alle instincten op een rijtje zet, is het een volstrekt normale en logische redenering. Het loont echt de moeite om het boek eens door te lezen. Het is geen zweverig verhaal dat je doet hopen op een betere wereld. Het is wel een boek gebaseerd op feiten dat bewijst dat de wereld er op veel vlakken beter aan toe is dan we denken.

Deze review verscheen eerst op het Leesmagazine van Bol.com. Bedankt aan Bol.com voor een reviewexemplaar. Dat had geen invloed op mijn eerlijke mening.

Getagd , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Feitenkennis – Hans Rosling

Geef een reactie