Boekenwurm

Gelezen: Dagelijkse Kost – Koken met gezond verstand – Jeroen Meus

Onlangs maakte ik voor het Leesmagazine van Bol.com een hele reviewreeks van Jeroen Meus. Het was best fijn om al zijn kookboeken nog eens te doorbladeren en op zoek te gaan naar leuke receptjes. Een samenvatting van de eerste Dagelijkse Kost-reeks, kon je hier al lezen. Maar ik wil je de andere reviews niet onthouden.

Met ‘Koken met gezond verstand’ luidt Jeroen een nieuwe periode in. De speelse blauwe ruit maakte plaats voor een iets strakkere huisstijl. En hij ruilde zijn studiokeuken voor een inkijkkeuken in Leuven-Centrum. Korter bij de fans die af en toe eens een cameo krijgen in zijn TV-programma.

Het is het eerste boek van een nieuwe reeks bij een andere uitgever. Van Uitgeverij Van Halewijck ging het naar Standaard Uitgeverij-Manteau. De nieuwe reeks is veel meer een reeks tafelboeken om op je salontafel te leggen. Het is veel minder een werkboek, ik krijg zelfs wat schrik om het te gebruiken. Ze zijn te mooi om in de keuken te gebruiken en de vetspatten op te slorpen.

Heel vernieuwend zijn de recepten niet. Er zitten wel wat recepten in het boek die ik herken uit voorgaande boeken. Maar gelukkig zitten er ook een boel nieuwe recepten in. Toch mis ik die Dagelijkse Kost-stijl wel een beetje. De gerechten worden exclusiever, veel minder dagdagelijks.

Wel vernieuwend is dat je in ‘Koken met gezond verstand’ meer kader meekrijgt en je een glimp achter de schermen geeft. Jeroen schreef een inleiding voor het boek en boek is doorspekt met foto’s uit de kindertijd of het privéleven van Jeroen. Iets waar zowel voor- als tegenstanders voor te vinden zijn. Daarnaast vind je regelmatig ook inspirerende quotes die paginagroot zijn afgedrukt in het boek. Het geeft wat meer lucht aan een dikke klepper.

Mijn 5 favorieten:

  • Miniloempia’s met homemade sweet chilisaus
  • Love spaghetti
  • Panna cotta van kokosroom met verse ananas
  • Bulgersalade met veel groenten en granaatappel
  • Reuzenpizza met paprika en geitenkaas

De nieuwe reeks heeft nog wat extra overtuigingskracht nodig om mij helemaal over de streep te trekken. De chiquere huisstijl straalt voor mij iets minder Dagelijkse Kost uit al blijft het vanuit esthetisch oogpunt wel een pareltje. Het is een boek van hoge kwaliteit.

Getagd , , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Dagelijkse Kost – Koken met gezond verstand – Jeroen Meus

  1. Ik had echt exact dezelfde reactie toen ik dit boek doorbladerde in de boekhandel. Heb het daardoor uiteindelijk ook niet meegenomen naar huis. Ok, ook een beetje doordat ik al veel kookboeken heb en ik dus wat kritischer ben geworden maar de huiselijke sfeer van Dagelijkse Kost sprak mij meer aan.

Geef een reactie