Boekenwurm

Blogtour: Adem (Tsunami #1) – Nico De Braeckeleer

Stel je voor dat Vlaanderen wordt herschapen in een grote waterpoel. Dat de natuur tilt is geslaan (orkanen, tsunami’s …), de zee tot aan Gent of Brussel komt en je slechts op heel weinig plaatsen nog drinkbaar water kan krijgen. Bendes bedreigen de kleine georganiseerde samenlevingen. Welkom in het jaar 2165.

Auteur: Nico De Braeckeleer
Uitgeverij: Bakermat

Adem start met het verhaal van Skye. Ze leeft in een nederzetting vlakbij Brussel. Haar ouders sneuvelden in een tsunami en ze werd door Roy onder zijn hoede genomen. Voor hun eigen veiligheid moeten ze binnen de grenzen van de nederzetting blijven. Grenzen die door wachters in torens bewaakt worden. Een van die wachters is Joanna en Skye kan het goed met haar vinden. Tot Joanna wordt neergeschoten en de nederzetting in een conflict met een bende terecht komt. Skye moet op de vlucht maar dat loopt helaas niet zoals gepland.

Vlakbij Le Havre, woont Jazz. Hij woont met zijn moeder in een oud en vochtig huis in een verlaten nederzetting. Zijn moeder is ziek en ze kunnen geen kant meer op. Jazz blijft voor haar zorgen tot ze zelf uit het leven stapt en met een brief Jazz aanmoedigt om betere oorden op te zoeken. Zijn vader geloofde hard in het bestaan van ‘Civitas’, het beloofde, betere land. Jazz gaat op pad.

Twee parallel lopende verhalen die op een gegeven moment samenkomen en waar nog extra protagonisten aan toegevoegd worden. Al is het soms aarzelend. Een strijd van jongeren tegen de natuur, tegen rebellen en misschien ook wel tegen zichzelf. Het zoeken naar beter, het vechten om te overleven en het strijden voor rechtvaardigheid.

Adem snijdt een bijzonder boeiend thema aan. De poolkappen die smelten, het waterpeil dat stijgt en de natuurfenomenen die een alsmaar belangrijkere rol spelen in het leven van de mensen. En daarom zet Adem je ook wel aan het denken. Waar gaat het naartoe met onze wereld? En wordt het echt wel zo erg dat er nauwelijks nog drinkbaar water beschikbaar is? Moeten we op de vlucht en strijdt iedereen gewoon voor zichzelf? Een sterke invalshoek en premisse voor een goed verhaal.

Maar daar bleef ik soms wat op mijn honger zitten. Eens in het verhaal (trage start), leest het verhaal wel als een trein en heb je het boek uit zonder dat je het goed en wel doorhebt. Maar anderzijds kabbelt het verhaal tussenin een beetje teveel. De spannende momenten vol actie zijn goed en boeiend, maar daartussen valt het verhaal iets teveel stil. De spanningsboog had voor mij net iets langer opgebouwd en afgebouwd mogen worden. Dan krijg je een nog sterkere drive om te blijven lezen. Maar al bij al vond ik Adem (Tsunami #1) best wel een leuk, boeiend en vlotlezend verhaal met een goeie invalshoek.

Bedankt Baeckens Books voor een recensie-exemplaar en om mee te mogen doen aan deze blogtour.

Getagd , , , , ,

0 gedachten over “Blogtour: Adem (Tsunami #1) – Nico De Braeckeleer

Geef een reactie