Boekenwurm

Gelezen: De veertiende brief – Marc de Bel & Gino Marchal

Geef toe, het was lang geleden dat ik hier nog eens een boek van Marc de Bel besprak. Onlangs vulde ik mijn collectie nog wat verder aan. Het duwtje dat ik nodig had om het toch nog eens over mijn all-time favo auteur te hebben. En laat het boek dan ook nog eens over De Rechtvaardige Rechters gaan. Een match made in heaven en ik vertel je waarom.

Auteur: Marc de Bel
Uitgeverij: Van Halewyck

Na een voetbalmatch tegen de leerkrachten geraakt Wannes aan de praat met zijn geschiedenisleerkracht. En vooral met zijn dochter Nina. Al snel blijkt meneer Vangoidsenhove een fascinatie te hebben voor Arsène Goedertier. Die werd er van verdacht het paneel van De Rechtvaardige Rechters gestolen te hebben. Helaas werd het paneel nooit teruggevonden.

Door de ontmoetingen geraakt Wannes niet alleen meer in de ban van de verdwijning van het paneel maar ook van Nina. Samen proberen ze verder uit te pluizen wat er gebeurd kan zijn en botsen ze op een aantal pistes die nog niet werden uitgeprobeerd. Geraken Koen en Wannes op het juiste spoor? En vinden ze het verdwenen paneel? Daarvoor moet je uiteraard het boek lezen.

Maar De Veertiende Brief is weer een onversneden Marc de Bel-boek. Een succesrecept dat zelfs zoveel jaren later nog steeds smaakt. In het boek maakt hij ook de verwijzing naar het boek van Patrick Bernauw over De Rechtvaardige Rechters. En laat dat boek nu net één van favoriete boeken zijn uit mijn jeugdjaren. Ontelbare keren heb ik het ontleend uit de bib. Superleuk om die kruisverwijzingen tegen te komen.

Het is een relatief dun boek en leest als een trein. Het verhaal wordt afgewisseld met brieven van Arsène Goedertier. Dat breekt het verhaal af en toe een beetje maar zorgt er ook voor dat je wat meer achtergrond krijgt bij de verdwijning van het schilderij. Hoe accuraat alles is, laat ik wat in het midden maar het is in elk geval een leuke manier om kennis te maken met een verdwijning die al jaren voor animo zorgt.

Bedankt Uitgeverij Van Halewyck voor een recensie-exemplaar.

Getagd , , , , , , ,

Geef een reactie