Boekenwurm

Gelezen: Fietsen – Gregie De Maeyer

Een kinderboek met de titel ‘Fietsen’, geef toe, dat is toch gewoon op mijn lijf geschreven? Ik kreeg van Uitgeverij Van Halewyck een recensie-exemplaar cadeau. Op voorhand had ik niet echt verwachtingen, ik kon op basis van de beschrijving moeilijk hoogte krijgen van het boek. Een treinrit heen en terug naar Brussel was genoeg om het boek uit te lezen.

IMG_5176

Auteur: Gregie De Maeyer
Uitgeverij: Van Halewyck

Fietsen is een bundeling van 3 klassiekers van Gregie De Maeyer. Ze werden nu voor de gelegenheid samen uitgegeven naar aanleiding van het 20-jarige overlijden van Gregie. Hij werd aanzien als een van de meest vernieuwende en baanbrekende figuren uit de Vlaamse Jeugdliteratuur.

Fietsen is meteen ook het eerste verhaaltje in de bundel. Bet moet van oma brood gaan halen, maar ze moet zich haasten want de bakker sluit onder de middag. Dus Bet kruipt op haar driewieler en trapt en trapt en trapt. Maar als ze aankomt bij de bakker is die helaas al gesloten. Bet is boos, heel boos. Allemaal de schuld van die domme driewieler. Bet wil een echte fiets. Maar dat blijkt niet vlekkeloos te gaan.

Het tweede verhaaltje heet ‘In de put’. Pee zit in de put. Hij weet niet zo goed hoe hij daar in terecht is gekomen. En weet iemand eigenlijk wel dat hij in die put zit? Pee probeert er zelf uit te klimmen maar dat lukt niet zo goed. Plots duikt Nina op om te helpen maar hij jaagt haar weg. Gelukkig komt Pol nog langs, roept die wat vrienden bij elkaar en samen trekken ze Pee uit de put.

Het laatste verhaaltje heeft een emotioneel kantje. Helena zoekt haar mama. Ze vindt ze niet en als snel blijkt dat mama en papa ruzie gehad hebben. Helena zoekt overal. In de keuken, in de living, in de slaapkamer. Nergens is mama te vinden, tot ze gesnik hoort op het toilet. Oh, daar is mama. Ze roept op mama, die Helena knuffelt. En Helena besluit dat ze terug in mama’s buik wil. Zoals een baby. Maar is mama eigenlijk echt zwanger?

Drie totaal verschillende verhaaltjes dus. Maar een mooie bundeling, een leuk eerbetoon. Bij de verhaaltjes staan vrij ruwe en weinig gedetailleerde tekeningen. Maar toch passen ze verbazend goed bij de verhaaltjes, ze geven net genoeg sfeer mee. De tekeningen zijn vrij ruw en ‘bruut’ maar toch vind je er hier en daar toch een leuk detail in. Fietsen was dus een leuk tussendoortje.

Ik kreeg een recensie-exemplaar van Fietsen van Uitgeverij Van Halewyck, dat had geen invloed op mijn eerlijke mening. Je vindt het boek op Bol.com. Voor de hardcover betaal je 16,99 euro.

Getagd , , , , ,

Geef een reactie