Boekenwurm

Gelezen: Omdat het kan – Eva Daeleman

Ik vind Eva Daeleman een topwijf. Gewoon om wie ze is, om wat ze doet en op welke manier ze dat doet. Ze legde een geaccidenteerd parcours af maar lijkt nu haar draai gevonden te hebben in het leven. Ik bewonder haar voor de strijd die ze geleverd heeft. En daarom was ik ook superbenieuwd naar haar nieuwste boek: Omdat het kan.

Auteur: Eva Daeleman
Uitgeverij: Horizon

Ik hou van de eerlijke schrijfstijl waarmee Eva haar verhalen neerpent. Toen ik Factor 25, en later Het jaar van de hond las, was ik best wel onder de indruk. Met jezelf in de knoop zitten en er niet meteen uit geraken, het is niet eenvoudig. Zoekende zijn naar wat je precies wil en hopen dat er iets je pad kruist waar je je ei in kwijt kan. Haar eerste twee boeken waren boeken waar ik zelf ook een les uit kon leren. Ik zat op dat moment ook met een platte batterij. Ik hoopte dus dat haar derde boek me even hard zou inspireren.

Omdat het kan is een mooi boek. De pastelkleuren stralen rust uit, de teksten krijgen lucht en heel veel sfeer mee. Het boek nodigt echt uit om te lezen, je wil haar verhaal kennen. Maar toch vind ik dit boek niet te vergelijken met haar vorige boeken. Factor 25 en Het jaar van de hond zijn bijna columnachtige verhalen. Gevat, realistisch, niets verbloemend, ze lezen als een trein. Gewoon het verhaal van Eva op papier. En dat boeit.

Omdat het kan is veel meer een lifestyle boek. Je vindt er niet alleen het verhaal van Eva in terug maar ook een boel lifestyletips en zelfs wat receptjes om mee aan de slag te gaan. Het verhaal is opgedeeld in 4 delen: wat je ziet, wat je denkt, wat je voelt en wat je beleeft. Het reflecteert eerder het verhaal van Eva als lifecoach. Het is bij momenten redelijk zweverig, de stijl moet je echt wel liggen. En is wel een gemiste kans. Ik geloof in de kracht van mindfulness en yoga, maar graag zonder de zweverige kant. Dus dit boek ligt me veel minder.

Toch ben ik gelukkig dat ik het boek gelezen heb. Je merkt dat Daeleman haar draai in het leven gevonden heeft. Ze liet de radio achter haar en koos voor een eigen leven als yogi, als lifecoach, als schrijfster. Een leven waarin ze zelf de prioriteiten vastlegt en op tijd wat rust inbouwt. En dat vind ik best wel knap aan het verhaal. Ik ben blij dat ze weer steviger in het leven staat. En dat is misschien nog de mooiste boodschap uit verhaal: dat je moet kiezen voor jezelf, wat dat ook inhoudt.

Ik kreeg een recensie-exemplaar van Uitgeverij Horizon.

Getagd , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Omdat het kan – Eva Daeleman

Geef een reactie