Boekenwurm

Gelezen: Stem voor mij – Pieter Vandenbroucke

Onlangs maakte Uitgeverij Baeckens Books promo over het boekje Stem voor mij. Het zou de politieke situatie in België perfect kunnen uitleggen aan kinderen. Een uitspraak die me wel boeide. Ik vind politiek vreselijk maar ik ben beroepshalve natuurlijk wel bezig met het vertalen van moeilijke problemen naar begrijpbare taal voor kinderen en jongeren. Dus wilde ik dat wel eens proefondervindelijk vaststellen.

Auteur: Pieter Vandenbroucke
Uitgeverij: Baeckens Books

Paard is het beu om de baas van de boerderij te zijn. Iedereen zaagt en klaagt voortdurend. Hij wil daar vanaf. Om te beslissen wie hem mag opvolgen organiseert hij een stemming op de boerderij. Er zijn drie kandidaten om hem op te volgen: Kat, Hond en Kip. Wat volgt is een keiharde campagne op de boerderij. De drie kandidaten doen verschillende beloftes. Maar de stemming beslist.

Kip wint met 4 stemmen, Kat en Hond hebben elk 2 stemmen. Dus Kip is aan zet. Ze overlegt met Kat en Hond maar ze komen niet tot een consensus. Tot Kat en Hond beseffen dat als zij ‘de alliantie’ aangaan, ze ook een meerderheid hebben én ze Kip buiten spel zetten. En dus komen Kat en Hond aan de macht. Maar dat loopt niet van een leien dakje.

Stem voor mij beschrijft perfect de Belgische politieke situatie. Het constante gekibbel voor, tijdens en na de verkiezingen. Het constant zoeken naar een consensus maar nooit echt een situatie vinden die beter is dan ervoor. Het hoog van de toren blazen maar eigenlijk nooit aan de mensen denken waar je het voor doet. Stem voor mij slaagt erin om in heel simpelen bewoordingen de problematiek van de politiek bloot te leggen.

Ook de lay-out is eenvoudig en ontzettend kleurrijk. Elke figuurtje heeft zijn kleur, net als een politieke partij. De figuurtjes zijn ook heel herkenbaar binnen hun stijl. Geen te abstracte figuren. Kortom, Stem voor mij is een aanrader voor wie politiek eens aan kinderen wil uitleggen. Eenvoudig, bevattelijk en geanimeerd.

Ik kreeg een recensie-exemplaar van Uitgeverij Baeckens Books, dat had geen invloed op mijn eerlijke mening.

Getagd , , , ,

0 gedachten over “Gelezen: Stem voor mij – Pieter Vandenbroucke

Geef een reactie