Struggle of life

10 dingen die ik doe voor het milieu

Heel veel buzz en fuzz tegenwoordig rond het klimaat. Youth for Climate, Sign for my Future … Ik vind het best wel goed dat de aandacht rond het klimaat stijgt. We hebben maar één wereld en daar moeten we het mee doen. Onze kinderen en kleinkinderen (en alles wat daarna komt) verdienen ook een mooie aardbol om op te leven. En dus probeer ik hier en daar ook mijn steentje bij te dragen aan het milieu. Wat doe ik zoal voor het milieu?

Nog steeds veel te weinig, laat dat duidelijk zijn. Maar als ik zo alles begon op te lijsten, stelde ik vast dat ik toch al een hoop kleine inspanningen leverde. Inspanningen die eigenlijk niet zoveel moeite kosten. Hopelijk kan het een bron van inspiratie zijn voor ieder van ons. Alle beetje helpen. Intussen blijf ik zoeken naar dingen die ik makkelijk kan aanpassen om nog meer inspanningen te leveren. Jouw tips zijn dus zeker ook welkom.

daylight-environment-flora-1230157.jpg
(c) Foto pexels.com, fotograaf Min An
 • Ik ben een fervent treinreiziger. Tijd op de trein is nooit verloren. In tegenstelling tot tijd in de auto. Ik leg bewust zoveel mogelijk verplichte verplaatsingen af met de trein. Ook voor daguitstapjes wil ik liever met de trein gaan. Dat ik terwijl ongestoord een boek kan lezen, is mooi meegenomen. De vertragingen neem ik er bij. En je hebt geen parkeerprobleem. Het is in België ook relatief betaalbaar, zeker voor regelmatige treinreizigers.
 • Ik maak een punt van goed sorteren. GFT, PMD, papier en karton, restafval, andere plastiek … Sorteren heeft voor mij nog weinig geheimen. Het is een kleine moeite die veel helpt. Het enige wat vaak nog in de vuilzak van het restafval belandt, is de verpakkingsplastiek waar je soms gewoon nog niet onderuit kan.
 • Ik probeer zo weinig mogelijk dingen te verspillen. Ik vind het zonde om dingen zomaar weg te gooien. Dus ik probeer ook zoveel mogelijk bewust aan te kopen. Kleine hoeveelheden, geen grote. En als er restjes zijn, verwerk ik ze in ons menu of maak ik soep om een hoop groenten in kwijt te kunnen. Mijn drukke dagen maken het me wel niet altijd makkelijk. Soms moet ik toch noodgedwongen iets weggooien. Hier heb ik dus zeker nog marge om te verbeteren.
 • Ik kies bewust voor herbruikbare zakken en linnen zakjes voor fruit en groenten om boodschappen te doen. Er liggen al jaren standaard 2 of 3 herbruikbare zakken in mijn koffer om boodschappen te doen. Sinds kort biedt Delhaize ook linnen zakjes aan voor fruit en groenten. Ik heb er mij meteen ook twee aangeschaft. Als ik in de kleinere supermarkten ga, is vaak alles nog voorverpakt en ben ik niks met die zakjes. In de grotere kies ik steevast het losse aanbod met mijn eigen zakjes.
 • Ik eet vegetarisch waar en wanneer het kan. Een flexitariër zoals ze dat noemen. Ik kies bewust vaak voor een veggie-optie, ook op restaurant. Maar toch sluipt er nog veel vlees in mijn menu. Omdat ik geen twee potjes wil koken, omdat ik soms ook gewoon eet wat de pot schaft en niet moeilijk wil doen of omdat ik een zwak heb voor spek, kip, vis en gehakt (ik beken). Dus ook hier is er nog ruimte voor verbetering, maar vind ik toch dat ik al heel wat inspanningen lever.
 • Ik kies bewust voor een herbruikbare waterfles. Geen nood aan plastic bekers, kleine glazen … Het bespaart wel wat. Maar ik heb één groot nadeel, ik ben niet altijd fan van kraantjeswater. Dat durft al eens op mijn darmen te slaan. Leve drankfonteinen of filtersystemen. Maar soms moet ik gewoon flessenwater kiezen boven kraantjeswater.
 • Ik kies steevast voor streekfruit! Ik woon midden tussen de kersen, appels en peren. Ik kan het niet maken om Pink Lady’s (dat smaakt trouwens naar spons) te gaan eten die uit Zuid-Amerika werden geïmporteerd. Een beetje steun voor de lokale boeren is welkom. Ik probeer heel goed te kijken naar de herkomst van groenten en fruit als ik ze koop. Zo liet ik vorige week nog Marokkaanse tomaatjes staan voor Belgische. Ook al zagen die er beter uit. Maar ook hier is er nog marge. Ik wil me wat meer verdiepen in seizoensgroenten en -fruit. Want op dat vlak kan ik nog wel wat bijleren.
 • Ik zoek naar meer verantwoorde verzorgingsproducten. Ik ben een grote fan van de producten van Clinique. Die werken echt voor mij. Maar ik testte de afgelopen maanden al wat meer duurzamere merken. Zo kocht ik bijvoorbeeld een aantal producten van Madara. Maar ze kunnen me voorlopig nog niet helemaal overtuigen. Self staat ook nog op mijn verlanglijstje. Maar voorlopig blijft Clinique nog steeds mijn nummer 1, ook al zijn ze misschien iets minder duurzaam. Ik wil op dat vlak ook nog gewoon een goed resultaat.
 • Ik tekende voor mijn toekomst via Sign for my Future. Omdat ik dat wel belangrijk vind. Er moet iets veranderen, want zo kan het niet blijven verdergaan. Teken jij ook?
 • Ik laat mijn nylonkousen recycleren. Een van m’n collega’s verzamelt nylonkousen. Ze ontdekte een project in Zweden als ik me niet vergis dat een systeem ontwikkelt om die kousen de recycleren. Ik draag graag mijn steentje bij, in plaats van ze weg te gooien, krijgen ze zo toch nog een tweede leven. Als de doos gevuld is, stuurt ze die gewoon op om te recycleren.

Ik haalde al een aantal punten aan waarop ik nog kan verbeteren en extra inspanningen leveren. Daarnaast zou ik in de komende jaren ook graag een kleine kruiden- en moestuin maken. Zodat we vlak bij huis gewoon dingen kunnen kweken om te gebruiken. Dichte verplaatsingen met de fiets doen in plaats van met de auto is vaak ook nog een werkpuntje. Er is dus nog wel marge om nog meer inspanningen te doen.

Wat zijn jouw tips om je leven duurzamer te maken? Ik kan er nog wel wat gebruiken.

Getagd ,

0 gedachten over “10 dingen die ik doe voor het milieu

 1. Een heel deel van de zaken die ik doe staan al in jouw lijstje vermeld. Net als Kris10 ga ik wanneer ik iets nodig heb vaak eerst even kijken of ik het in de kringloopwinkel niet tweedehands kan vinden. Wanneer iets stuk is probeer ik ook steeds even te zien of ik het niet zelf kan repareren of het door iemand anders kan laten maken. Indien dit niet het geval is bestaat nog steeds de kans dat ik er delen van kan recupereren voor iets anders.

 2. O, dat nylonkousen ook gerecycleerd konden worden, daar had ik geen idee van!
  Ik ben sinds januari volledig vegetariër. Als mijn man vlees wil eten, mag hij het zelf bakken, daar heb ik geen probleem mee. Ik geloof dat zo plantaardig mogelijk leven ook bijdraagt aan de planeet (en de dieren, natuurlijk), maar ook dat alle kleine beetjes helpen dus als iedereen af en toe zijn stukje vlees laat liggen zouden we al heel ver komen!

Geef een reactie