Boekenwurm

Gelezen: De Bullet Journal-methode – Ryder Carroll

Als de messias van de bullet journal een boek schrijft, dan moet je dat lezen. Wat is de filosofie van de bullet journal? Vanuit welke insteek is het ontstaan? En hoe werkt het systeem nu eigenlijk? Als er iemand dat kan uitleggen, is het toch wel Ryder Carroll. Of dat dacht ik toch tenminste.

Auteur: Ryder Carroll
Uitgeverij: Lev.

Het boek stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Mijn verwachtingen lagen hoog, te hoog waarschijnlijk. Misschien ook verkeerde verwachtingen. Want Ryder Carroll wordt toch zo wat beschouwd als dé stichter van de Bullet Journal. En ik hoopte om echt geïnspireerd te worden om mijn eigen bullet journal nog efficiënter te kunnen inzetten. Maar je hoort me al aankomen, ik was teleurgesteld toen ik het laatste blad van het (digitale) boek omsloeg. Ik had er zoveel meer van verwacht, misschien wel teveel. Maar ik was echt diep teleurgesteld.

Het boek gaat eigenlijk amper over hoe je een bullet journal moet aanpakken. Er wordt zoveel gepalaverd over de filosofie erachter, over in welke gevallen je een bullet journal kan gebruiken om nuttig te zijn in je leven … maar eigenlijk veel te weinig over hoe je je pagina’s moet indelen, hoe dat praktisch in zijn werk gaat en wat good practices zijn. En ja, hij geeft wel enkele basic voorbeelden van hoe een pagina er hoort uit te zien maar echt geïnspireerd was ik allesbehalve.

Ik bleef elk hoofdstukje met enthousiasme lezen, want ik bleef hopen dat we uiteindelijk wel tot de clue zouden komen. Maar plots was daar het einde en had ik amper de praktijk gezien. Het boek behandelt dus veel meer de filosofie die er achter zit dan dat het je toont hoe je aan de slag moet met een bullet journal. Al zag ik mijn eigen versie er wel door bevestigd. Er is niks mis met back to basics. Elke bullet journal is een eigen aanpak en zo hoort het ook.

Het boek is dus echt gemaakt voor wie wil weten van waar de bullet journal-methode is ontstaan. Welke insteken je er in kan terugvinden en waarom er voor een bepaalde aanpak is gekozen. Wil je aan de slag met een bullet journal, dan zijn er betere referentiewerken op de markt. In België maakte Kelly bijvoorbeeld een heel goed basiswerk. Als je met een andere instelling aan het boek begint, vind je er misschien wel veel meer je gading in.

Getagd , , , , ,

Geef een reactie